Home » Beginnen met Affiliate Marketing: Een Simpel 10-Stappenplan

Beginnen met Affiliate Marketing: Een Simpel 10-Stappenplan

Beginnen met affiliate marketing is niet moeilijk. Wel zijn er een aantal belangrijke stappen te nemen. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit waar je aan moet denken als je van plan bent om te starten.

Hoe werkt affiliate marketing precies?

Waarschijnlijk weet je ongeveer al wel hoe affiliate marketing in elkaar zit, maar voor de duidelijkheid zal ik je nog een uitleg geven over hoe het precies werkt.

Affiliate marketing is het promoten van producten/diensten van andere bedrijven. Jij doet als het ware de marketing van een bedrijf zodat er klanten op af komen en deze uiteindelijk het product kopen.

Elke keer als jij een klant aanbrengt krijg je een vergoeding, de commissie. Dit is een percentage van het aankoopbedrag van de klant.

Hoe lever je dan een klant aan?

Klanten aanleveren kun je op verschillende manieren doen. Dit zijn de populairste en meest voorkomende:

 1. Via een website met organische bezoekers: Je maakt een website en plaatst hier blogartikelen op. Als je de SEO (zoekmachine optimalisatie) goed inricht worden deze artikelen door Google aanbevolen in de zoekresultaten. Hierdoor krijg je gratis bezoekers op je website, die via jouw website op een affiliate link klikken en uiteindelijk kopen.
 2. Met Google Ads: Ook hier maak je een website en plaats je een artikel, alleen betaal je in dit geval Google om jouw artikel hoog te laten ranken in de zoekresultaten. Voor een bedrag per klik bied je op een zoekwoord, waardoor gebruikers deze helemaal bovenaan te zien krijgen. Hierdoor krijg je bezoekers en kliks op je affiliate links.
 3. Via Social Media: Met sociale media kun je zowel gratis als betaalde bezoekers naar een website krijgen. Met gratis Instagram, Facebook of YouTube berichten kun je informatie overbrengen en ook je affiliate link toevoegen. En net zoals met Google Ads kun je op deze platformen advertenties laten draaien.

Beginnen met Affiliate Marketing: Een Simpel Stappenplan

Je weet nu hoe affiliate marketing werkt en hoe je klanten kunt aanleveren. Maar hoe kun je nou écht beginnen met affiliate marketing? Welke stappen moet je nemen? En in welke volgorde?

Hieronder vind je mijn ideale stappenplan om dit te doen. Ik ben eind 2019 zelf gestart en heb dit stappenplan min of meer gevolgd. Daardoor verdien ik nu elke maand weer geld met mijn affiliate websites. Je krijgt dan dit soort mailtjes waarin je geld ontvangt door een verkoop:

affiliate marketing beginnen stappenplan

Stap 1: Welke manier kies je?

De allereerste stap is om een keuze te maken tussen organische bezoekers of adverteren. Beide werken namelijk anders en vergen een andere aanpak.

Organische bezoekers: Je artikelen optimaliseren voor SEO en wachten op gratis bezoekers uit Google:

 Voordeel: Je bouwt iets op voor de langere termijn: Als je eenmaal artikelen hebt die hoog in de zoekresultaten staan heb je consistent gratis bezoekers naar je website.

❌ Nadeel: In het begin moet je veel geduld hebben. Het kost even wat tijd om je artikelen te laten ranken omdat je concurreert met oudere websites met meer artikelen. Jouw website is net nieuw dus je moet eerst bewijzen dat je goede informatie deelt.

Adverteren: Je artikel als advertentie neerzetten en gebruik maken van Google Ads en betaalde bezoekers.

 Voordeel: Je krijgt direct vanaf het moment dat je de advertenties aanzet bezoekers op je website. Geen opbouwfase dus, maar direct bezoekers en mogelijke commissies.

❌ Nadeel: Het is niet iets wat op zichzelf werkt. Als je de geldkraan dichtdraait stoppen je advertenties en krijg je geen bezoekers meer. Je zult dus altijd geld moeten blijven investeren om er geld uit te kunnen halen.

Dit zijn de twee meest voorkomende manieren om affiliate marketing toe te passen. Ben je er al uit welke manier voor jou het beste is?

Ik heb zelf de meeste ervaring met het werven van organische bezoekers, dus daarom zal ik de rest van de stappen hieraan wijden.

Wil je meer weten over affiliate marketing adverteren? Lees dan het volgende artikel waarin duidelijker wordt uitgelegd waar je aan moet denken:

https://prettylinks.com/2020/05/how-to-promote-affiliate-offers-with-google-paid-ads/ (How to Promote Affiliate Offers With Google Paid Ads)

Of bekijk een video over waar je aan moet denken als je begint met adverteren en affiliate marketing:

https://youtu.be/FcVJizJuCzc (Google Ads Affiliate Marketing Tips and TRUTHS)

Stap 2: Ontdek waar jouw interesses liggen

Omdat je een website gaat opzetten en veel blogartikelen gaat schrijven moet je wel een onderwerp kiezen waar je zelf in geïnteresseerd bent.

Het is daarom belangrijk om iets te kiezen waar je lange tijd mee bezig kunt zijn. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

 • Wat zijn mijn interesses/hobby’s?
 • Waar zou ik uren zoet mee kunnen zijn waardoor de tijd sneller lijkt te gaan?
 • Wat vond ik als kind al leuk en doe ik nu nog steeds?

Schrijf dit op en neem het goed in je op. Met de antwoorden op deze vragen heb je al een duidelijke indicatie als het gaat om het onderwerp van je eerste affiliate marketing website.

Stap 3: Bepaal je Niche

Nu je je interesses duidelijk op papier hebt staan kun je een niche gaan kiezen. Een niche is de markt waar jij je op gaat richten. De meest bekende affiliate marketing niches zijn:

 • Gezondheid (Sporten & Afvallen)
 • Muziek: Gitaar, Piano en andere instrumenten
 • Klussen
 • Dieren: Honden, katten, paarden, etc.
 • Relatie
 • Mindset
 • Online Business
 • Beleggen en investeren
 • Elektronica

Bekijk je antwoorden uit stap 2 en koppel deze aan een niche uit het bovenstaande lijstje. Deze niche bepaalt namelijk waar je website over gaat, welke producten je gaat promoten, en welk doelgroep je wilt gaan aantrekken.

Je kunt namelijk niet iedereen aanspreken. Het is daarom belangrijk om veel af te bakenen zodat je de aandacht van een specifieke groep mensen kunt trekken. Een niche met een duidelijke doelgroep is daarom heel erg belangrijk voor je toekomst in affiliate marketing.

niche kiezen affiliate marketing

Stap 4: Affiliate netwerk kiezen

Je hebt nu een niche gekozen. De volgende stap is om een affiliate netwerk te kiezen. Hierop staan alle producten die jij kunt gaan promoten als affiliate marketeer. Je hebt verschillende affiliate netwerken:

Paypro: Paypro bevat alleen online producten. Denk hierbij aan e-books en videocursussen.

paypro

Daisycon: Hier vind je met name diensten en producten. Voorbeelden zijn loterij abonnementen, verzekeringen en telecom aanbiedingen.

daisycon

TradeTracker: Ongeveer hetzelfde aanbod als Daisycon, voornamelijk diensten en fysieke producten.

tradetracker

Bol.com/Coolblue/Wehkamp: Deze 3 webshops geven jou de mogelijkheid om producten op bijvoorbeeld Bol.com te promoten, zodat je hier een commissie over kunt verdienen. Alles wat ze aanbieden kun je als affiliate marketeer gaan promoten. Je hebt dus veel keuze.

logo bol.com

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om verschillende affiliate netwerken te combineren. Dit is zeker mogelijk, maar in het begin is het handiger om op één soort aanbieder te focussen.

Het kiezen van een netwerk ligt helemaal aan jou. Paypro heeft alleen online producten, wat ervoor zorgt dat de marges een stuk hoger liggen dan bij Bol en Coolbue. Maar Daisycon en TradeTracker bieden weer hele andere producten aan die misschien wel goed passen bij je gekozen niche.

Bekijk dus je niche, en denk goed na welke producten hierbij passen. Wat is logisch voor de potentiële koper?

Stap 5: Product(en) kiezen

Je hebt nu je interesses gekoppeld aan een niche, en hiermee een geschikt affiliate netwerk gekozen. Nu is het tijd om een product te gaan kiezen wat je gaat promoten.

Een handige tip is om je gekozen affiliate netwerk te openen, en opzoek te gaan naar producten die passen bij jouw niche. Bijvoorbeeld: Je hebt interesse in sporten en gezond eten, en hebt daarom de gezondheid niche gekozen. Je gaat dan opzoek naar producten die hierbij passen. Dit zullen dan afvalboeken, sportgidsen en andere hulpmiddelen zijn.

Het is ook belangrijk om producten te kiezen die GOED verkopen. De meeste affiliate netwerken geven hier een bepaalde score aan zodat je kunt zien hoe het product al wordt verkocht. Een product dat al goed verkoopt is makkelijker om te promoten dan een product dat zichzelf nog niet bewezen heeft. Let hier dus goed op.

Hoeveel producten moet je kiezen?

Dit maakt niet heel veel uit. Het beste is om je niet te limiteren aan 1 product. Kies aan het begin zo’n 3 tot 6 producten die je wilt gaan promoten op je website.

Stap 6: Website opzetten

Nu je dit allemaal hebt gedaan kun je in de praktijk aan de slag: Je gaat je eerste affiliate website opzetten! Een website opzetten via WordPress is erg gemakkelijk en kan bijna iedereen zelf doen. Je hoeft daarom echt niet een bureau in te huren die jouw website gaat maken.

website opzetten beginnen affiliate marketing

Als je begint kun je het beste zelf aan de slag en alles zelf uitzoeken. Het opzetten van een website bestaat uit 4 onderdelen:

1. Domeinnaam kiezen

Dit is het website adres waar mensen naartoe gaan als ze op je website klikken. In mijn geval is dat onlinecommitment.nl. Denk goed na over je domeinnaam, je kunt deze namelijk niet meer veranderen. Kies een naam die je gemakkelijk kunt schrijven en onthouden, en die iets te maken heeft met je gekozen niche.

2. Hosting aanschaffen

Met een domeinnaam kun je nog weinig, je hebt namelijk ook hosting nodig. Dit zorgt ervoor dat je website online staat en dat er mensen naar toe kunnen surfen. Hosting is helemaal niet duur en hoeft je maximaal 50 euro per jaar te kosten.

3. WordPress downloaden

Via je hostingprovider krijg je toegang tot het cpanel van je website. In deze omgeving kun je wordpress downloaden en deze koppelen aan je domeinnaam.

4. Thema kiezen en website inrichten

Als dit is gelukt kun je beginnen met het inrichten van je website. Door een thema te kiezen kun je zelf bepalen hoe alles eruit komt te zien.

Deze onderdelen worden met beeld en geluid volledig uitgelegd in de affiliate marketing revolutie. Hierin wordt er nog duidelijker stap voor stap uitgelegd hoe je een website opzet voor affiliate marketing: https://www.internetsuccesgids.nl/affiliate-marketing-revolutie/

Of bekijk een YouTube tutorial waarin stap voor stap wordt laten zien hoe je zelf een wordpress website opzet: https://youtu.be/55QpKrfo644 (Website maken met WordPress | WordPress voor beginners)

Stap 7: Zoekwoordonderzoek

Je hebt nu de basis staan: Je hebt een niche en product gekozen, en je heb een eigen website opgezet. Je website is alleen nog helemaal leeg.

Nu ga je content schrijven: Dit zijn blogs of artikelen op je website waarmee je gratis bezoekers gaat trekken. Maar waar moet je over gaan schrijven?

Dit gaan je doen aan de hand van zoekwoordonderzoek. Dit betekent dat je gaat onderzoeken waar mensen in Google op zoeken. Als ergens op gezocht wordt kun je met een goed artikel de juiste oplossing en antwoorden bieden waarmee je bezoekers naar je website trekt.

zoekwoordonderzoek affiliate marketing beginnen

Hoe doe je Zoekwoordonderzoek?

Om dit goed te doen heb je bepaalde tools nodig. Deze tools geven je een overzicht van de woorden waar mensen op zoeken. Je hebt veel betaalde websites en enkele gratis manieren om dit te doen:

Semrush: Een betaalde tool waarmee je per dag wel zo’n 5 gratis zoekopdrachten kunt uitvoeren.

Ahrefs: Volledig betaalde tool met uitgebreide analyse van zoekwoorden en ideeën.

Ubersuggest: Een goedkope keyword tool waarmee je elke dag een paar gratis zoekopdrachten kunt uitvoeren.

Google autosuggest: Via de zoekbalk van google krijg je gratis suggesties van andere zoekopdrachten. Ook kun je na een zoekopdracht helemaal onderaan de pagina een lijst van 10 gerelateerde zoekwoorden vinden.

google autosuggest zoekwoordonderzoek

Answerthepublic: Een gratis tool waarmee je verwante zoekwoorden kunt ontdekken en kunt zien welke vragen mensen stellen.

Het beste is om te beginnen met zoekwoorden waar niet zo veel concurrentie op zit. Als beginnende website is het lastig om direct te concurreren met de grote en bekende websites. Kies dus woorden waar nog weinig concurrentie op is. Binnen geavanceerde keyword tools krijg je hier een indicatie van.

Stap 8: Content schrijven

Nadat je een geschikt zoekwoord hebt gevonden kun je content gaan schrijven. Dit is het belangrijkste onderdeel omdat je hiermee daadwerkelijk geld gaat verdienen. Je pakt je zoekwoord en gaat hier het meeste uitgebreide en waardevolste artikel over schrijven.

Bijvoorbeeld: Je zoekwoord is ‘afvallen lukt niet’. In je keywordplanner heb je gezien dat er redelijk opgezocht wordt. Mensen zijn dus opzoek naar antwoorden en oplossingen, en die ga jij in een artikel opschrijven!

In dit artikel schrijf je uitgebreid over de oorzaken, en uiteindelijk geef je tips en een oplossing om het afvallen wel te laten lukken. Hierbij kun je als affiliate marketeer dus een goed afvalboek of product aanbevelen waarmee je bezoekers verder worden geholpen.

Belangrijk: Met 1 artikel ga je er (helaas) niet komen. Je zult consistent moeten blijven schrijven en elke week weer nieuwe content moeten plaatsen. Zo ga je meer bezoekers krijgen en dus ook meer geld verdienen.

content schrijven affiliate marketing

Hoe schrijf je goede content?

Het belangrijkste is om waardevol te zijn voor de bezoeker. Google ziet dit en zal je hiervoor belonen in de zoekresultaten. Naast dat de informatie waardevol moet zijn, moet deze ook kloppen voor Google. Dit heet SEO, oftwel Search Engine Optimalization (Zoekmachine optimalisatie).

Met SEO maak je je blogartikelen zoekmachine-vriendelijk, waardoor je meer bezoekers zal krijgen. Weet je nog weinig van SEO en wil je hier meer over weten? Bekijk hieronder een video over waar je precies op moet letten:

https://youtu.be/taU9P98zfjk (SEO Checklist: How to Get More Organic Traffic (Complete Tutorial)

Of lees een Nederlands artikel over de SEO van je blogpagina:

https://www.tekstmeester.nl/on-page-seo-checklist/ (On-page SEO Checklist)

Stap 9: Herhalen en jezelf verbeteren

Als je eenmaal doorhebt hoe je één artikel goed kan schrijven en optimaliseren voor Google, kun je dit proces gaan herhalen.

Vergeet niet dat je eerste artikel niet je beste artikel gaat zijn. Door dit vaker te doen zul je steeds beter worden en daardoor ook hoger ranken in de zoekresultaten. Het is een proces waarbij je blijft leren en verbeteren.

Daarnaast is het nog altijd zo dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Hoe waardevoller het artikel, hoe beter het is voor de bezoeker en dus ook voor je website. Liever 1 goed artikel per week, dan 3 of 4 matige artikelen per week.

Stap 10: Uitbouwen, Opschalen en Uitbesteden (The Next Step)

Als je dit onder de knie hebt zullen de inkomsten vanzelf gaan komen. Je zult langzaam meer commissies binnenhalen.

De volgende stap is om het hele kunstje weer opnieuw te doen! Een nieuwe website maken dus, in een andere niche. Het kan zijn dat je nog andere interesses hebt waarover je kunt schrijven, maar als je budget het toelaat kun je ook beginnen met uitbesteden.

Je zet dan weer een website op, maar in dit geval laat je de artikelen schrijven door iemand anders. Je doet het zoekwoordonderzoek, vertelt aan een tekstschrijver wat je precies wilt en hoeveel, en je krijgt een tekst aangeleverd die je alleen nog online hoeft te zetten.

Nu heb je dus 2 websites met meer bezoekers, en uiteindelijk dus ook meer commissies en inkomsten. Op sites als Textbroker.nl of Sitedeals.nl kun je een tekstschrijver vinden.

beginnen affiliate marketing uitbesteden

Tips voor het uitbesteden:

 • Ook hier geldt weer dat kwaliteit belangrijk is. Bezuinig dus niet op je tekstschrijver, maar investeer in je bedrijf. Goede artikelen kosten wat meer, maar op de langere termijn ga je hier alleen maar van profiteren.
 • Het vinden van de juiste tekstschrijver is niet in 1 keer gedaan. Bouw een goede band op en je zult zien dat de aangeleverde teksten steeds meer aansluiten op jouw wensen en doelen.
 • Begin pas met uitbesteden als je genoeg verdient met andere websites. Hierdoor leer je eerst zelf hoe het moet, en kun je de tekstschrijver beter controleren en bijsturen.

Aan de slag!

Dit was het 10 stappenplan om te beginnen met Affiliate marketing!

Wil je starten maar leer je het liever stap voor stap door middel van uitlegvideo’s? Mijn startpunt en eerste aanraking met affiliate marketing is eind 2019 geweest door de Affiliate marketing revolutie.

In mijn Affiliate marketing revolutie review lees je uitgebreid over mijn ervaring. Ik heb er ook een video over opgenomen waarin je kunt zien hoe het product er van binnen uitziet:

In ieder geval: Hoe je ook gaat starten met affiliate marketing, ik wil je veel succes wensen!

Plaats een reactie