Home » Beleggen in aandelen: Beginnersgids + Voorkom deze Fouten!

Beleggen in aandelen: Beginnersgids + Voorkom deze Fouten!

Met je geld kan je veel dingen doen. Je koopt er je eten en drinken mee, je betaalt je belasting, de huur voor je huis en ga zo nog maar even door. De mogelijkheden die je hebt met geld zijn eigenlijk vrijwel eindeloos.

Natuurlijk wil je dan ook het liefst zoveel mogelijk geld hebben. Volgens het gezegde maakt geld niet gelukkig, maar dat het zeer handig is om veel geld te hebben staat wel vast. Je kan door het hebben van veel geld namelijk veel meer dingen dan wanneer je niet zoveel geld tot je beschikking hebt.

Hoe kom je dan aan al dat geld? Dat kan op verschillende manieren. Geld kan je natuurlijk krijgen door te werken. Jij levert arbeid en in ruil daarvoor ontvang je een beloning in de vorm van je salaris. Naast het verdienen van geld via een baantje kan je nog meer geld verdienen. Door je geld te beleggen is het mogelijk om een enorm bedrag bovenop je normale salaris te verdienen.

Beleggen is er in verschillende vormen. Je kan beleggen in vastgoed, dus huizen en dergelijke, maar ook in crypto, digitale valuta. Daarnaast is er nog een optie die vaak gebruikt wordt als mensen gaan beleggen. Het gaat dan om het beleggen in aandelen. Meer daarover lees je in deze tekst. Lees dus snel verder voor alle uitleg die je nodig hebt over aandelen.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Ik ben geen financieel adviseur en ik vertel je daarom ook niet wat je met jouw geld moet doen.

Wat is beleggen in aandelen precies?

Het is goed mogelijk dat je nog niet weet wat beleggen in aandelen precies is. Als je besluit te gaan beleggen in aandelen dan heb je eigenlijk een deel van het bedrijf in jouw eigendom. Het hebben van aandelen biedt je veel mogelijkheden. Je krijgt bijvoorbeeld dividend, een deel van de winst van het bedrijf uitgekeerd, en je krijgt zeggenschap in de aandeelhoudersvergadering.

Eigenlijk is een aandeel een bewijs. Een bewijs van deelneming in het eigen vermogen van de onderneming. Je bent dan als het ware mede-eigenaar voor het percentage dat je aanhoudt. Aan het aandeel zit stemrecht verbonden en het aandeel zorgt er ook voor dat je aanwezig mag zijn tijdens de aandeelhoudersvergadering waar je kunt stemmen. Uiteraard is het zo dat hoe meer aandelen je in je bezit hebt, hoe meer je te zeggen hebt binnen het bedrijf.

Als aandeelhouder heb je ook recht op de uitkering van een deel van de winst van het bedrijf. Dit noemt men ook wel dividend. Het kan zijn dat de resultaten van het bedrijf tegenvallen en dat ze als gevolg daarvan ervoor kiezen om minder of helemaal geen dividend uit te keren.

Het is niet verplicht voor een bedrijf om dividend uit te keren. Ze kunnen het ook investeren in het bedrijf. Dit is ook gunstig voor de aandeelhouders. Op die manier kunnen ze namelijk op de aandelenkoers winst behalen, doordat het aandeel meer waard is geworden.

De waarde van een aandeel wordt dus bepaald volgens een koers. Hoe hoog de waarde van het aandeel is hangt dan weer af van een aantal factoren. Dit zijn bijvoorbeeld vraag en aanbod, economische ontwikkelingen en de situatie binnen het bedrijf.

Hoeveel geld heb je nodig om te starten?

Bij beleggen zul je misschien denken aan hoge geldbedragen. Het is ook zeker goed mogelijk dat beleggen in sommige gevallen veel geld kost. In veel gevallen is het echter ook zo dat het beleggen helemaal niet zoveel kost als dat je zou verwachten.

Bij beleggen in aandelen is dat niet anders. Er zijn aandelen die heel erg duur zijn. Hierbij moet je dan denken aan aandelen van grote bedrijven. Mensen weten dat hier veel geld te behalen valt, dus is er veel vraag naar de aandelen. Doordat er meer vraag dan aanbod is naar de aandelen is de prijs hoog. Ook het feit dat het een groot bedrijf is zorgt ervoor dat de waarde van het aandeel hoog is.

geld

Niet alle aandelen zijn erg duur. Er zijn namelijk genoeg aandelen die goedkoper zijn. Beleggen in aandelen hoeft dus helemaal niet heel duur te zijn. Het valt in de praktijk waarschijnlijk behoorlijk mee, als je het gaat vergelijken met de verwachtingen die je had bij het beleggen in aandelen.

Het hangt ook wel een beetje af van hoeveel geld je over hebt voor het beleggen in aandelen. In principe zou het mogelijk moeten zijn om met een bedrag van slechts dertig euro in de maand te starten met het beleggen in aandelen.

Zoals je dus al ziet is het helemaal niet zo heel duur om te beleggen in aandelen. Dertig euro is een bedrag dat prima te betalen is, ook voor mensen die niet zo’n heel groot inkomen hebben.

De meest gemaakte fouten (die jij niet gaat maken)

Met het beleggen in aandelen wil het nog wel eens voorkomen dat mensen fouten maken. Vaak zijn dit fouten die helemaal niet nodig zijn of die makkelijk te voorkomen waren. Je wilt natuurlijk niet dat als je gaat beleggen in aandelen dat je dan ook deze fouten maakt.

Gelukkig kan je er zelf voor zorgen dat je deze fouten niet gaat maken. Door goed de onderstaande lijst door te lezen met veelgemaakte fouten zul je precies weten wat je niet moet doen als je gaat beleggen in aandelen. Zo wordt het beleggen in aandelen voor jou een stuk leuker om te doen.

Laten leiden door emotie

Emoties heeft iedereen. De één heeft meer controle over zijn of haar emoties dan dat een ander dat heeft. Bij beleggen in aandelen is vaak te zien dat mensen niet meer logisch nadenken, maar dat ze zich laten leiden door hun emoties.

Dat is dus waar het fout gaat. Bij het beleggen in aandelen moet je nooit luisteren naar je emoties, maar altijd je verstand gebruiken. Vaak is te zien dat mensen zien dat de koers van een aandeel heel hard stijgt. Ze denken dan dat dit wel door zal zetten en besluiten ook het aandeel te kopen.

Dit is met alle gevolgen van dien. In plaats van de verwachte verdere stijging van de prijs keldert de waarde van het aandeel juist enorm. Je maakt dan geen winst meer, maar juist enorm veel verlies.

Bij het beleggen in aandelen moet je dus de strijd aangaan met je emoties. Dit voelt tegenstrijdig in het begin, maar je zult er uiteindelijk alleen maar van profiteren. Je denkt dat je moet investeren als de prijs stijgt, maar het is juist raadzaam om te investeren als de prijs daalt. Als je dit voor elkaar kunt krijgen kan het beleggen in aandelen een succesverhaal voor je worden.

Niet letten op de lange termijn

Het is voor iedereen die doet aan het beleggen in aandelen lastig. Bijna niemand weet precies wanneer er een zogenaamde bodem bereikt gaat worden met de prijs voor een aandeel. Als beginner is dit al helemaal lastig om te voorspellen, maar zelfs de meest ervaren beleggers hebben er vaak nog moeite mee.

Doordat het zo lastig is om dit te voorspellen kan je het beter anders aanpakken. Je kan beter je geld langzaam voor je aan het werk zetten. Het is beter om periodiek iets in te leggen, waardoor je eigenlijk rond de bodem koopt.

Op de lange termijn heb je van deze strategie alleen maar voordeel. Je maakt op deze manier namelijk handig gebruik van de stijgende trend van het beleggen.

Te veel geld beleggen

Het doel van beleggen in aandelen is natuurlijk om er geld aan te verdienen. Deze veelgemaakte fout valt eigenlijk wel een beetje samen met de fout dat mensen zich vaak laten leiden door emoties.

Doordat mensen graag veel geld willen verdienen met het beleggen in aandelen vergeten ze hun eigen portemonnee nog wel eens. Ze investeren er maar op los en houden eigenlijk totaal geen rekening meer met hoeveel geld ze nou eigenlijk kunnen missen.

Het beleggen in aandelen is iets wat je in principe voor op de lange termijn doet. Daarom moet je ook niet al je geld gaan investeren in het beleggen in aandelen. Je moet ervoor zorgen dat je te allen tijde wat geld achter de hand hebt. Geef dus bijvoorbeeld niet het geld uit dat je opgespaard had voor een nieuwe wasmachine.

Beleggen in aandelen moet je dus uitsluitend doen met het geld dat je missen kan. Natuurlijk is het zo dat hoe meer geld je investeert, hoe meer je er uiteindelijk aan gaat verdienen. Je moet alleen niet je overige kosten vergeten. Je kan problemen voorkomen door gewoon rekening te houden met hoeveel geld je moet overhouden om rond te kunnen komen.

Onnodig veel risico nemen

Rijk worden met het beleggen in aandelen is de reden waarvoor je begonnen bent met het investeren in aandelen. Vooral als je net begint met het beleggen in aandelen is dit hetgeen wat je nogal interessant in de oren klinkt.

Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk rijk worden. Hoe eerder, hoe beter zul je waarschijnlijk denken. In dit geval is echter het tegenovergestelde het geval.

Bij lange na niet iedereen kan snel rijk worden door het beleggen in aandelen. De kans dat dit wel lukt is behoorlijk klein. De kans is voor jou net zo klein als voor alle andere beleggers. In het begin zul je jezelf vooral tevreden moeten stellen met wat minder rendement.

Het klinkt misschien niet zo leuk om genoegen te nemen met minder rendement, maar verstandiger is het zeer zeker. Je loopt namelijk een stuk minder risico dan wanneer je meteen gaat voor het grote geld. Er is nou eenmaal geld nodig om te kunnen beleggen en op een gegeven moment is dat geld gewoon op.

Neem dus zeker niet teveel risico als je gaat beleggen in aandelen. Het is misschien minder leuk en minder spannend, maar je zult er uiteindelijk geen spijt van krijgen dat je het op deze manier hebt aangepakt.

Alles zelf willen doen

Natuurlijk wil je graag zoveel mogelijk zelf doen en zonder de hulp van anderen. Je denkt aan het begin dat het je allemaal wel gaat lukken en dat je anderen niet nodig hebt om succesvol te worden met het beleggen in aandelen.

Niets is echter minder waar. Het kan nogal vervelende gevolgen hebben als je gaat beleggen in aandelen en alles zelf uit wil voeren. Het uitzoeken van goede aandelen lijkt namelijk best makkelijk, maar in de praktijk valt het nog behoorlijk tegen.

Zelfs voor beleggers die al de nodige jaren ervaring hebben blijft het een lastig verhaal en een grote uitdaging. Zij zijn namelijk ook niet in staat om elke keer de juiste aandelen uit te zoeken. Het lukt wel eens, maar daar staan vaak veel verkeerde keuzes tegenover, waardoor de goede keuzes die ze hebben gemaakt eigenlijk een beetje in het niet vallen.

Een gratis online training volgen kan al een heel groot aandeel (leuke woordspeling) hebben in de weg die je gaat bewandelen. Zelf heb ik veel geleerd van Harm van Wijk, een belegger met al meer dan 35 jaar ervaring met beleggen in aandelen. Schrijf je hier gratis in voor een online webinar: https://onlinecommitment.nl/beleggen-training

harm van wijk gratis training

Er zijn genoeg mensen die al meer ervaring hebben met het beleggen in aandelen en je willen helpen. Zij hebben veel fouten gemaakt, weten meer over het beleggen in aandelen en kunnen jou daardoor behoeden voor het maken van de fouten die zij wel gemaakt hebben. Je hebt er uiteindelijk alleen maar voordeel van om hulp te vragen en je hoeft je er zeker niet voor te schamen.

Geen plan hebben

Beleggen in aandelen is leuk. Het kan echter ook goed fout gaan. Vaak worden er grote fouten gemaakt en misschien nog wel de grootste van al die fouten is dat mensen geen plan hebben voordat ze beginnen met het beleggen in aandelen.

Bepaal daarom voordat je gaat beleggen in aandelen je strategie. Deze kan je uiteraard helemaal zelf bedenken, maar je kan er ook voor kiezen om een al bestaande strategie van een succesvolle belegger te kopiëren. Je bent helemaal vrij in de keuze die je maakt, maar het is wel een feit dat het beleggen in aandelen zonder een duidelijk plan geen heel goed idee is.

Beginnersgids voor het beleggen in aandelen

Aan het begin kan het beleggen in aandelen nog best lastig zijn. Daarom staat hieronder een zeer handige beginnersgids die ervoor zal zorgen dat je het gemakkelijker krijgt met het beleggen in aandelen.

1: Jouw investering

Als je gaat beleggen is het volledig jouw investering. Het is jouw geld dat je investeert en het zijn jouw keuzes die je maakt. Zoals je net hebt gelezen is het niet maken van een plan een veelgemaakte fout die mensen maken als ze gaan beleggen in aandelen.

Jij maakt deze fout niet door gewoon een plan op te stellen. Bepaal voor jezelf wat je wil bereiken, hoeveel geld je kunt missen en hoeveel geld je wil wegzetten voor op de lange termijn.

Zo heb je een plan waar je aan vast kan houden en waar je op terug kan vallen als het allemaal even niet gaat zoals je wilt.

2: Kennis opdoen over beleggingen

Het beleggen in aandelen is nogal een ingewikkelde onderneming. Je kan gaan beginnen met het beleggen in aandelen zonder dat je enige vorm van kennis hebt. Erg handig is dit echter niet. Je zult namelijk minder winst maken dan dat er mogelijk is.

Voor dit probleem is er eigenlijk een zeer simpele oplossing. Je kan namelijk gewoon kennis op gaan doen. Op het internet zijn er genoeg websites te vinden die allerlei tips hebben voor het beleggen in aandelen.

Om kennis op te doen vind je hieronder een paar (gratis) websites met informatie over beleggen:

3: Waar ga je de aandelen kopen?

Een aandeel krijg je niet zomaar. Je zult er wel iets voor moeten doen, namelijk het aandeel aanschaffen. Er zijn verschillende plekken waar je aan een aandeel kunt kopen.

Ik kan hier allerlei verschillende opties gaan neerzetten, maar ik deel liever mijn eigen ervaring. Ik vind DEGIRO de beste plek om aandelen te kopen. Ze hebben een groot aanbod, maar het belangrijkste zijn de tarieven: Deze zijn erg aantrekkelijk als je het vergelijkt met andere opties op de Nederlandse markt.

4: Je eerste aandelen kopen

Als je dan hebt uitgekozen via waar je je aandelen wilt gaan kopen dan is het tijd voor de volgende stap. Dit is natuurlijk het kopen van de aandelen.

In de onderstaande video heb ik een video opgenomen met daarin alle stappen die je neemt voor het kopen van een aandeel:

5: Geduld hebben

Het kan wel eens tegenzitten als je gaat beleggen in aandelen. Je lijdt bijvoorbeeld verlies op je aandelen of de prijs van de gekochte aandelen lijkt maar niet te willen stijgen. Het is dan ook niet zo gek als je gefrustreerd begint te raken,

Je moet echter nooit alles zomaar opgeven. Dit is namelijk helemaal niet nodig. Het beleggen in aandelen kan nou eenmaal erg frustrerend zijn. Door dit te onthouden kan het al een stuk minder vervelend zijn.

Het is nodig om veel geduld te hebben en je geduld kan nog wel eens op de proef gesteld worden als je gaat beleggen in aandelen. Het liefste zie je natuurlijk de prijs van de aandelen zo snel mogelijk stijgen en maak je zo snel mogelijk winst op de aandelen die je gekocht hebt.

In de praktijk gaat het echter niet zo makkelijk. Prijzen stijgen vaak niet erg snel, waardoor je dus wat langer moet wachten op je geld. Verlies lijden hoort helaas ook bij het beleggen in aandelen en je zult ook zeker niet ontkomen aan het lijden van verlies.

Je moet er gewoon rekening mee houden dat het een behoorlijke tijd kan duren voordat je flink kan gaan verdienen met je aandelen. Het is nou eenmaal een proces dat, vaak, niet van de ene op de andere dag plaatsvindt.

6: Blijf kennis opdoen en leren

Als beginner is het lastig om te beleggen in aandelen. Je weet vaak nog niet veel, ondanks dat je misschien meerdere cursussen hebt gevolgd om meer te weten te komen over het beleggen in aandelen.

Niet alleen als je begint met het beleggen in aandelen is het moeilijk. De meest ervaren mensen die beleggen in aandelen maken fouten. Ze lijden verlies door in de verkeerde aandelen te investeren of ze maken een fout door het aandeel te vroeg te verkopen, waardoor ze eigenlijk nog meer winst hadden kunnen maken dan de winst die ze nu maken.

Het is dus absoluut geen schande om af en toe een beetje verlies te lijden op je aandeel. Je kan het natuurlijk wel zoveel mogelijk proberen te beperken. Tijdens het beleggen in aandelen zul je al wel wat wijzer worden door de ervaringen die je opdoet. Je weet iets beter wat verstandig is en wat niet.

Door gewoon te blijven leren en kennis op te blijven doen kan het alleen maar beter worden. Ook als ervaren belegger is het een goed idee om af en toe nog even wat extra kennis op te doen. Je hebt eigenlijk nooit genoeg kennis voor het beleggen in aandelen.

In dit artikel heb ik al een paar handige websites geplaatste waar je veel van kunt leren. Kijk daar zeker even rond voordat je begint met het doen van daadwerkelijke investeringen.

Conclusie: Aan de slag!

Beleggen in aandelen is een zeer goede manier om je geld te gebruiken om nog meer geld te verdienen. Er zitten echter ook de nodige risico’s aan verbonden. Dit zijn risico’s waar je zelf niets aan kunt doen, maar er zitten ook risico’s tussen die je zelf kunt voorkomen.

Mensen maken soms domme fouten als ze investeren in aandelen en maken daardoor weinig tot geen winst of lijden zelfs enorme verliezen. Door de fouten die je in dit artikel hebt gelezen niet te maken kan je voorkomen dat jij ook de mist ingaat met het beleggen in aandelen.

Het beleggen in aandelen is ook best lastig, of je nou beginner bent of niet. Door een duidelijk plan, de juiste kennis en een goede discipline kun je heel ver komen en hoef je niet bij de grotere meerderheid te horen waarbij het beleggen meer op gokken lijkt.

Succes!

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Ik ben geen financieel adviseur en ik vertel je daarom ook niet wat je met jouw geld moet doen.

Plaats een reactie