Home » Beleggen met kleine bedragen? 5 eenvoudige manieren in 2022

Beleggen met kleine bedragen? 5 eenvoudige manieren in 2022

Ben je van plan om te starten met beleggen? Voor de meeste mensen begint beleggen niet met groot geld, maar vooral met beleggen met kleine bedragen. Dan is het natuurlijk belangrijk om jezelf goed in te lezen over het doen van beleggingen. Je wilt tenslotte niet al je geld verliezen.

Lang niet alle beleggingen zijn een goede deal en ook niet alle soorten beleggingen zijn verstandig om mee te beginnen. Maar welke vorm van beleggen kun je dan het beste kiezen en waar moet je allemaal op letten?

Daarnaast brengt beleggen ook altijd risico’s met zich mee en is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jij je risico’s zo klein mogelijk houdt. In dit blogbericht gaan we dieper in op hoe jij het beste kunt beginnen met beleggen met kleine bedragen.

beleggen e-book

Waarom kiezen voor beleggen?

Waar je vroeger flinke rendementen kon behalen met het sparen van je geld op de spaarrekening, moet je nu bijna geld betalen om te mogen sparen. De spaarrentes liggen namelijk historisch laag. Je verdient vrijwel geen geld meer aan het bewaren van geld op je spaarrekening. Daardoor is het verstandig om te gaan kijken naar alternatieven. Een alternatief op het sparen is natuurlijk je geld gaan beleggen.

Een van de grootste voordelen dat je hebt als je gaat beginnen met beleggen is natuurlijk dat je er een veel beter rendement mee kunt behalen dan wanneer je je geld nu op de spaarrekening laat staan.

langzaam groeien

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te gaan beleggen. Dit gebeurt dan natuurlijk vooral met kleine bedragen. Het is namelijk gebleken dat wanneer je maandelijks een klein bedrag gaat beleggen, je daarmee op lange termijn behoorlijk wat winsten kunt behalen.

Het is daarbij ook vooral goed om te weten dat je met beleggen ook best stabiele bedragen kunt verdienen aan winst. Over de laatste 30 jaar is het rendement dat je kunt behalen namelijk behoorlijk stabiel geweest en hoef jij je over de lange termijn helemaal niet zo druk te maken, over het mogelijk verliezen van geld.

Er is natuurlijk altijd een mogelijkheid dat een deel of zelfs al je geïnvesteerde geld verloren gaat, maar als we kijken naar het historische rendement, zien we ook dat je over het algemeen goed geld kunt verdienen op de aandelenmarkt.

Beleggen met kleine bedragen: De mogelijkheden

Als je gaat beginnen met beleggen is het goed om te weten dat je helemaal geen kapitalist hoeft te zijn om geld te kunnen verdienen met beleggen. Met een klein bedrag kun je al beginnen met beleggen.

Ook hoef je helemaal niet zo geleerd te zijn om geld te kunnen verdienen met aandelen, omdat het in de loop van de jaren een stuk makkelijker is geworden om te gaan beleggen.

Als je wilt gaan beginnen met beleggen heb je daarvoor een aantal verschillende mogelijkheden.

Zelf aandelen kopen bij een broker

Wil je liever zelf kiezen in welke aandelen je wilt gaan beleggen? Dan is het verstandig om je aandelen te kopen bij een Broker. Hier kun je zelf kiezen welke aandelen je wilt in je portefeuille en hoeveel je van elk aandeel wilt. Er zijn verschillende brokers waar je snel en gemakkelijk een beleggingsrekening kunt openen. Voordat je daadwerkelijk aandelen gaat kopen is het wel verstandig om het een en ander over het bedrijf op te zoeken. Zo weet je zeker waar je in belegd en ben je niet zomaar wat aan het gokken. Kijk ook goed na of bedrijven een dividend uitkeren. Dit kan namelijk een mooie toevoeging zijn aan je jaarlijkse rendement.

TIP: Om goede keuzes te maken is het hebben van kennis erg belangrijk. Anders zal het kopen van aandelen meer op gokken gaan lijken en dat wil je natuurlijk niet. Download bijvoorbeeld een e-book over het vinden van de juiste aandelen om in te investeren: https://www.10stappen.com/welkom/gratis-beleggen-boek/

Indexfondsen

Heb je nog niet zo veel verstand van de financiële markten, maar wil je wel zo snel mogelijk een gedeelte van je verdiende geld gaan investeren in de aandelenmarkt? Dan is de beste keuze om te gaan beleggen toch wel indexfondsen.

Met indexfondsen koop je eigenlijk een grote mand met allemaal stukjes van bedrijven en word je dus praktisch een beetje eigenaar van al die bedrijven.

Indexfondsen staan erom bekend dat ze weinig kosten rekenen voor het beheren van de fondsen, omdat deze fondsen voor een groot deel passief worden bijgehouden.

Ze tracken namelijk een bepaalde markt. Dit kan bijvoorbeeld zijn de 500 grootste bedrijven van Amerika, de 25 grootste Nederlandse bedrijven of zelfs een bepaalde sector, zoals de zorg sector.

Door een indexfonds te kopen, beleg je dus in één keer in tot soms wel 1000 aandelen tegelijk.

Stel dat jij 100 euro wilt investeren in de 500 grootste bedrijven van Amerika, dan wordt jou 100 euro in 500 kleine stukjes verdeeld.

Obligaties

Obligaties zijn eigenlijk niets anders dan een lening dat jij verstrekt aan een overheid of bedrijf. Maar er zijn net als bij aandelen ook speciale indexfondsen voor obligaties. Obligaties staan er bekend om dat ze relatief weinig risicovol zijn, maar daardoor krijg je bij obligaties vaak ook een veel lager percentage aan rendement.

Als je ervoor kiest om te gaan beleggen in obligaties, leen je eigenlijk je geld uit aan een bepaald bedrijf of overheid, met als doel om daar rente over te ontvangen. Uiteindelijk krijg jij dan het gehele bedrag dat je hebt ingelegd + de afgesproken rente uitbetaald.

ETF: Exchange Traded Funds

Naast indexfondsen zijn er ook nog ETF’s. Een ETF is eigenlijk hetzelfde als een indexfonds, alleen een etf wordt dagelijks verhandeld op de markt. Een ETF kun je dus makkelijk kopen en verkopen. Dat betekent ook dat een indexfonds door de dagen heen meer zichtbaar fluctueert. Voor veel beginnende beleggers is het een beter idee om een indexfonds te kopen, dan een ETF, omdat je bij het kopen van een ETF ook het risico loopt dat je de ETF gaat verkopen als het even slecht gaat.

Bij een Indexfonds word je minder blootgesteld aan koersschommelingen, omdat de koers maar 1 keer per dag wordt bijgewerkt.

Cryptocurrencies (hoog risico)

Als laatste is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om te gaan beleggen in Cryptocurrencies. Deze manier van beleggen is nog relatief nieuw, maar kan behoorlijk hoge rendementen leveren. Cryptocurrencies zijn zeker interessant om eens naar te kijken. Als je al wilt gaan beginnen met cryptocurrencies kun je dat bijvoorbeeld met een klein gedeelte van je geld doen. Mocht je dan alles verliezen, heb je er in ieder geval niet heel veel last van.

Toch is het niet verstandig om direct te kiezen voor Cryptocurrencies als je er nog niet veel verstand van hebt. Het is dan eerst een goed idee om je zelf meer kennis te geven over Crypto. TIP: Leer meer over de wereld achter de cryptocurrencies en volg een gratis Bitcoin/Crypto training van 2 Nederlandse experts: https://allesovercrypto.nl/gratis-bitcoin-training

Wat kun je verwachten als je gaat beginnen?

Een van de belangrijkste dingen waaraan je moet denken is dat je met beleggen met kleine bedragen niet direct rijk wordt. Om rijk te worden met beleggen, moet je toch al aardige bedragen belegd hebben. Het is daarom vooral belangrijk dat je als je gaat beginnen met kleine bedragen, dat je je gaat richten op de lange termijn.

Door elke maand een klein bedrag te investeren in een van de bovenstaande opties, kan het uiteindelijk een behoorlijk groot bedrag worden. Helemaal als je er ook nog voor kiest om je rendementen te herinvesteren.

Daarnaast is het ook heel belangrijk om je emoties niet mee te laten wegen. Het kan namelijk voorkomen dat jouw geïnvesteerde geld een keer heel weinig waard is en dat je een behoorlijk verlies hebt geleden. Maar als we kijken naar historische data, komen aandelen er altijd sterker uit.

Vooral daarom is het belangrijk om je te focussen op de lange termijn. In het begin zal het lijken alsof je niets vooruit komt, maar naar mate het bedrag op je beleggingsrekening groter zal worden, zal je ook merken dat het steeds een groter verschil zal worden aan rendementen.

Conclusie: Lees je in en bouw rustig op

beleggen e-book

Als je wilt gaan beginnen met beleggen met kleine bedragen, is het vooral belangrijk om dat consistent te doen. Je hoeft helemaal niet rijk te zijn om te beginnen met beleggen, maar je kunt er wel heel rijk van worden. Als jij de discipline hebt om maandelijks een bedrag te investeren op je beleggingsrekening, zal je daarvoor op lange termijn (in de meeste gevallen) rijkelijk voor beloond worden.

Daarnaast is het altijd belangrijk om jezelf te scholen in beleggen en verschillende vormen van beleggen. Hoe meer jij weet over beleggen, hoe makkelijker jij ook een beslissing kan maken.

Ik heb zelf veel gehad aan het e-book ’30 Winstgevende aandelen in 5 minuten’ van Harm van Wijk. Hij heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het vak en in dit gratis e-book lees je een mooie handleiding voor het vinden van goede aandelen.

Mochten je aandelen een keer wat slechter presteren, verkoop ze dan niet direct. Meestal krabbelen aandelen er wel weer bovenop en dan zou het zonde zijn om je aandelen met verlies te verkopen.

Als je helemaal geen zin hebt om bezig te zijn met het kopen en verkopen van aandelen, dan is het een goed idee om eens te kijken naar indexfondsen. Hiermee kun je met weinig tijd en energie, een goed gespreide beleggingsportefeuille maken. Ook deze indexfondsen kun je vaak gewoon kopen bij een beleggingsbroker of je bank.

Van beleggen met kleine bedragen zal je niet snel rijk worden, maar als je consistent blijft beleggen met kleine bedragen, kunnen er hele mooie dingen gebeuren.

Plaats een reactie