Home » Ethereum koers verwachting: Waar gaat de prijs van ETH naartoe?

Ethereum koers verwachting: Waar gaat de prijs van ETH naartoe?

Als je het over cryptocurrency hebt, dan spreek je over Bitcoin. Maar na BTC is Ethereum de bekendste munt op de markt.

Ethereum is op dit moment de blockchain waar de meeste toepassingen op worden gebouwd door andere bedrijven. Daardoor is het een hele interessante optie om naast Bitcoin ook te kijken naar Ethereum.

In dit artikel lees je mijn Ethereum koers verwachting. Ik bespreek de prijsgeschiedenis van Ethereum, de komst van ETH 2.0 en de verschillen met Bitcoin.

koers verwachting ethereum

Wat doet Ethereum precies?

Voordat ik een mening wil geven over het verloop van de koers ga ik eerst uitleggen wat Ethereum precies doet en welke oplossingen ze bieden.

Je hebt in de cryptowereld verschillende soorten munten, en een belangrijk aspect is de blockchain waarop de cryptomunt is gebouwd. Bitcoin heeft net als Ethereum een eigen blockchain, terwijl bijvoorbeeld Uniswap dat niet heeft en is gebouwd op de blockchain van Ethereum.

Ethereum biedt dus een omgeving en middelen voor andere cryptoprojecten om op voort te bouwen. Op dit moment zijn er meer dan 3.000 projecten van andere bedrijven gebouwd op deze blockchain. Er gebeurd dus een hoop en dat is ook te zien aan de prijs van één Ethereum.

Prijs verloop de afgelopen jaren

Het project Ethereum is in 2013 gestart door de Russische programmeur Vitalik Buterin. In het jaar daarna werd er geld verzameld voor de ontwikkeling, waarna het project op 30 juli 2015 live ging.

De prijs begon op $2,50 en daalde snel naar ongeveer 70 dollarcent.

In het voorjaar van 2016 werd de opmars ingezet en toen de gehele cryptomarkt ontplofte in het einde van 2017 werd een niveau van $1350 bereikt.

Uiteindelijk werd er weer een daling ingezet richting de $150/$350 en dit duurde tot ongeveer augustus 2020. In mei 2021 werd een nieuwe All Time High gevestigd op maar liefst $4150.

Identiek met Bitcoin

In de cryptowereld gelden er (nu nog) bepaalde wetten, en als het gaat om prijsniveaus en koersschommelingen is de Bitcoin leidend.

Gaat BTC omhoog? Dan volgen ETH en alle andere altcoins.

Gaat BTC omlaag? Dan volgt opnieuwe de gehele cryptomarkt.

Met de huidige prijsacties van Ethereum is duidelijk te zien dat Bitcoin de leiding heeft en ETH volgt op haar eigen niveaus.

Een interessante ontwikkeling is dat al een paar altcoins juist tegendraadse bewegingen ten opzichte van de Bitcoin laten zien. Dat belooft veel voor de toekomst, en ook voor Ethereum.

ethereum 2.0

Ethereum 2.0

Al in 2019 werden er verbeteringen en een hele nieuwe versie van Ethereum aangekondigd. Deze zou aan het einde van 2020 worden uitgerold, maar dit gaat in fasen en is nu gepland om volledig klaar te zijn ergens in 2022.

Ethereum 2.0 zal zorgen voor verbeteringen aan de blockchain van Ethereum, en de volgende aspecten aanpakken:

  • Van Proof of Work naar Proof of Stake: Op dit moment wordt Ethereum draaiende gehouden door miners die werken op basis van Proof of Work. Dit betekent simpel gezegd dat ze heel veel computers hebben die formules oplossen om de blokken op de blockchain te valideren. Dit kost heel veel energie. Met Proof of Stake wordt het netwerk draaiende gehouden doordat miners hun kapitaal inzetten. Hiervoor zijn dus geen energieslurpende computers nodig en het maakt het netwerk ook veiliger: Als miners zich misdragen wordt hun kapitaal aangetast.
  • Snellere transacties: Door de blockchain te verbeteren en de capaciteit van de blokken in de blockchain te vergroten zal de transactiesnelheid omhoog gaan. Op dit moment kan de Ethereum blockchain ongeveer 15 tot 45 transacties per seconde aan. Bij Ethereum 2.0 worden dit er 50.000 tot wel 100.000 per seconde!
  • Lagere transactiekosten: Doordat Ethereum de afgelopen jaren een stuk populairder is geworden en dus meer gebruikt wordt, zijn de transactiekosten veel te hoog geworden. Als je op het ETH netwerk geld wilt verplaatsen moet je nu eerst goed rekening houden met de belachelijk hoge transactiekosten. Als er meer transacties per seconde kunnen worden verwerkt zal de verwachting ook zijn dat de transactiekosten dalen.
  • Geld verdienen met ‘Staking’: Een toevoeging aan ETH 2.0 is dat je als gebruiker je geld kunt vastzetten, en hier elk jaar rente op kunt verdienen. Zoals je weet krijg je bij de bank tegenwoordig helemaal niets meer, maar met staking op het Ethereum netwerk kun je tot wel 6% per jaar gaan verdienen over je Ethereum.

Al deze aanpassingen maken Ethereum nog beter en ik denk dat dit de kans op een hoge koers groter maakt.

Ethereum vs Bitcoin

Bitcoin is (op dit moment nog) de absolute leider van de cryptocurrency wereld. Het was de allereerste cryptomunt die het levenslicht zag. Maar Ethereum is een hele goede op de tweede plaats. Je kunt ze allebei zien als echte veteranen.

Toch verschillen ze flink van elkaar. Bitcoin was bedoelt als een betaalsysteem zonder derde partij in het spel, maar is nu meer uitgegroeid tot een soort ‘goud’: Het wordt als maar schaarser en mensen zien het als een ‘store of value’, iets wat zijn waarde behoudt en meer waard wordt. Allesbehalve een betaalsysteem dus.

Ethereum is daarentegen meer een ecosysteem waar andere bedrijven ‘dapps’, oftewel gedecentraliseerde applicaties op kunnen bouwen. Het is de meeste gebruikte blockchain voor dit soort projecten.

Kan ETH BTC van de troon stoten?

Dit is iets wat mij heel erg interesseerd. Bitcoin staat al sinds het begin als meester aan de top als het gaat om prijs en marktkapitalisatie.

Ik denk dat Ethereum naar de 1e plek van alle cryptomunten kan gaan stijgen als het grootste deel van de mensen die in crypto investeren zich gaan verdiepen in wat ze nu eigenlijk investeren.

Bitcoin is dus voornamelijk een product van schaarste en dat drijft de prijs op. Maar wat doen ze verder eigenlijk? Dat valt flink tegen als je het vergelijkt met Ethereum.

De toekomst van de blockchain is naar mijn mening bewezen en daar gaat de wereld nog veel over horen. Maar of een cryptomunt met schaarste als voornaamste motivatie om te investeren nog tientallen jaren onafgebroken aan de top blijft staan? Daar zet ik mijn vraagtekens bij.

In een recente video heb ik het al over dit principe gehad en waarom ik Ethereum eigenlijk een betere investering vindt. Die video kun je hieronder bekijken.

Koers verwachting van Ethereum

Het voorjaar van 2021 werd opnieuw getekend door een gigantische stijging van de cryptomarkt, en dit gaf het bewijs dat de bullrun van 2017 geen toeval was. Het patroon wat kan worden getekend is namelijk al 2x eerder voorgekomen:

ATH (All Time High) 2013:

Gestegen naar $1150 in november/december 2013, daarna teruggezakt naar ongeveer $250 voor 4 jaar. Dit is een daling van 78%.

ATH 2017:

All Time High van $19500 in december 2017, daarna weer teruggezakt naar de regio $3500 – $6500. Dit is een daling van 82% – 66%.

ATH 2021:

All Time High van $63000 in april 2021, dus als we kijken naar de situaties van 2013 en 2017 zou de Bitcoin weer terug moeten zakken naar ongeveer $15750 (gerekend met een daling van 75%.

Waarom zeg ik dit allemaal? Omdat Ethereum en alle andere altcoins op dit moment nog steeds een sterke verbintenis hebben aan de koers van Bitcoin. Het is voor nu dus voor de koers verwachting van Ethereum erg belangrijk om Bitcoin in de gaten te houden en te kijken waar die prijs naar toe gaat.

Komt er nog een correctie?

Er zou dus op basis van de gegevens van Bitcoin een flinke correctie aan moeten komen, zodat we in 2024 weer de lucht in kunnen gaan.

Maar ik vind het lastig om een voorspelling te maken omdat er een hoop is veranderd. In 2013 en 2017 was Bitcoin en cryptocurrency nog heel erg nieuw en waren de condities anders vergeleken met nu. Blockchain begint steeds meer toepassingen te krijgen en cryptocurrency is iets wat steeds meer geaccepteerd wordt.

Grote bedrijven starten met het investeren in crypto en de opkomst van Decentralized Finance (De-Fi) en NFT’s als een oplossing voor kunst en gaming zorgen voor steeds meer geld in deze industrie.

De koersverwachting voor Ethereum vind ik daarom moeilijk te voorspellen. Volgens het Stock to Flow model zou Bitcoin aan het einde van 2021 nog een prijs van $100.000 moeten aantikken, en als dat gebeurd zou ik mijn verwachting van Ethereum zetten op een prijs tussen de $5.000 en $7.500.

Maar zoals gezegd is het vanuit de gegevens uit het verleden logischer als we eerst weer een flinke correctie krijgen die de Bitcoin naar een prijs van rond de $15.000 en $20.000 brengt.

Dan zet ik mijn verwachting voor Ethereum op zo’n $2000 voor een paar jaar, waarna het in 2023 of 2024 een nieuwe ATH kan gaan vestigen samen met Bitcoin.

Wees voorbereid!

Wat de koers van Ethereum in de toekomst ook gaat doen, MIJN verwachting is dat deze op de lange termijn alleen maar stijgend gaat zijn.

Zorg (nu het nog niet te laat is) ervoor dat je jezelf voorbereid en weet hoe je crypto kunt aankopen en je winsten uitbetaald. Via een gratis videotraining van 2 crypto experts kun je de fijne kneepjes van het vak alvast leren voordat de volgende stijging gaat plaatsvinden. Meld je aan en schrijf je hier in.

Met het gratis e-book ‘Geld verdienen met Bitcoin en Ethereum’ kun je direct beginnen met het leren van de juiste strategieën. Veel succes!

hanleiding geld verdienen met bitcoin en ethereum

Plaats een reactie