Home » Gemiddeld rendement van aandelen in 30 jaar: Dit zijn de lessen

Gemiddeld rendement van aandelen in 30 jaar: Dit zijn de lessen

Nu de rente op onze spaarboekjes maar zo laag blijft, gaan we allemaal op zoek naar alternatieven. Jammer genoeg zijn er niet zo heel veel alternatieven, zeker niet als je jouw geld een beetje liquide wilt houden. Al snel komen we uit bij aandelen, maar wat brengen die eigenlijk op? Het gemiddeld rendement van aandelen in de laatste 30 jaar kan ons iets vertellen over wat aandelen tot nu toe hebben opgebracht. Het zou ons dan ook iets kunnen vertellen over de rendementen voor de komende 30 jaar.

Hou er rekening mee dat het niet zo is omdat in het verleden het rendement zo aantrekkelijk was, dat dat ook de komende jaren het geval gaat zijn. Bovendien zijn aandelen een goede belegging op lange termijn, dus het is niet echt mogelijk om te zeggen hoe de aandelenmarkten er volgend jaar zullen voorstaan. Wel gaan de meeste economen ervan uit dat het gemiddeld rendement op aandelen de komende 30 jaar ook positief zal zijn.

Het gemiddeld rendement op aandelen de afgelopen 30 jaar

Mensen willen steeds praktische cijfers. Weten dat het goed is gegaan met aandelen, dat is niet meer voldoende. Wil je weten wat het gemiddeld rendement op aandelen was de voorbije 30 jaar? Dan moet je eerst nauwkeurig beschrijven over welke aandelen het gaat. Het is logisch dat aandelen van bijvoorbeeld alle bedrijven van de Verenigde Staten, meer zijn gestegen dan de aandelen van de bedrijven in opkomende landen. Wanneer men spreekt over de wereld index, wat een korf is van alle aandelen ter wereld, dan spreekt men over een gemiddeld jaarlijks rendement van om en bij de 8%.

Ook is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen het rendement en het reëel rendement. Het is namelijk belangrijk om te beseffen dat geld van vandaag, meer waard is dan geld in de toekomst. Het fenomeen dat daarachter schuil gaat is inflatie. Wanneer er inflatie is, dan betekent dat dat het leven algemeen duurder wordt. Gisteren kon je bijvoorbeeld met 2 euro nog een brood kopen, maar vandaag de dag kost dat brood misschien al 2,10 euro. Dat betekent dat je gisteren met één muntstuk van twee euro wel nog naar de bakker kon, maar vandaag niet meer. Laat het dus ook duidelijk zijn dat jouw koopkracht gisteren hoger was. Een hogere koopkracht, wil eenvoudig gesteld zeggen, dat jouw geld gisteren gewoon meer waard was dan vandaag.

Om die reden kan het ook nuttig zijn om de inflatie in rekening te brengen wanneer we het hebben over een gemiddeld rendement op aandelen in 30 jaar. Indien er wel rekening wordt gehouden met de inflatie, dan spreken we over een reëel rendement. Het reëel rendement op aandelen 30 jaar, zal eerder tegen de 5% aanleunen.

Wat is het gemiddelde rendement dan eigenlijk?

Nu we weten hoeveel het gemiddelde rendement op aandelen de voorbije 30 jaar was, kunnen we eens kijken wat dat wil zeggen in de praktijk. Om het goed verstaanbaar te houden, ga ik het net zoals daarnet uitleggen met een extreem simpel voorbeeld. Stel je had 30 jaar geleden elk aandeel gekocht, op zo’n manier dat het gewicht van de aandelen in jouw portefeuille gelijk was, dan zou je nu een gemiddeld jaarlijks rendement hebben op de totaal geïnvesteerde som van ongeveer 8%.

Belangrijk om op te merken is dat we spreken over een gemiddeld rendement. Er zijn namelijk heel veel mensen die denken dat aandelen jaarlijks een vast rendement opbrengen van 8%, gedurende de afgelopen 30 jaar. Dat is dus helemaal niet zo. Er zaten jaren tussen waarin aandelen meer dan 15% opbrachten, maar evengoed waren er periodes waarop de waarde van de aandelen drastisch daalde.

Een jaarlijks gemiddeld rendement van 8% gedurende de laatste 30 jaar, wil gewoon zeggen dat je achteraf bekeken ongeveer 8% winst zou hebben gemaakt op jaarbasis. Dat zou ook betekenen dat 100€ die je toen had belegd, nu 1006,27 euro zou waard zijn. Hoe we dat berekend hebben? Door middel van deze berekening: 100 x (1+8%) ^30. Letterlijk staat er dat je 100 euro belegd voor een periode van 30 jaar, terwijl die jaarlijks 8% meer waard wordt.

Ingrijpende periodes in deze periode van 30 jaar

Welke belangrijke gebeurtenissen hadden in deze 30 jaar, van ongeveer 1990 tot 2020, een grote invloed over de koersen van de aandelen? De geschiedenis eenvoudig uitgelegd:

Dotcom

Wanneer we kijken naar een grafiek die ons toont hoe de DowJones, een van de belangrijkste Amerikaanse indexen, is geëvolueerd, dan zien we dat in de periode van 1991, tot begin 2000, de aandelen markten bijna alleen maar gestegen zijn. Uiteraard waren er wel kleine fluctuaties, maar over de hele periode gesproken zijn de aandelen toen alleen maar omhoog gegaan. Eind 1999, tot begin 2000 staat natuurlijk bekend om de dotcom bubbel. Op enkele maanden tijd, stegen technologieaandelen naar recordhoogtes. Sommige aandelen verdubbelden op een dag tijd zelfs in waarde. Echter in maart 2000, zo’n 21 jaar geleden, bereikte de bubbel zijn maximale omvang. Plots was er een spreekwoordelijke explosie. De zeepbel was gebarsten en de aandelen daalden plots fors in waarde.

Bankencrisis

Natuurlijk is dat niet zo gebleven, want de jaren daarop kenden de aandelenmarkten weer een mooie groei. Uiteraard had de financiële markt even de tijd nodig om te bekomen van zijn kater, maar uiteindelijk begonnen de beurzen opnieuw aan te trekken. Na slechts enkele jaren waren de verliezen alweer verteerd en ging de DowJones, maar ook andere graadmeters weer fors hoger. Anno 2007 bereikten de beurzen dan ook weer nieuwe hoogten. Forse records werden dag na dag gebroken. Sindsdien staat 2007-2008 echter in ons hoofd gegrift als de bankencrisis. Inderdaad, je hoort het goed. Een nieuwe crisis was aangebroken en de beurzen gingen naar beneden. Het herstel van de bankencrisis duurde wat langer dan het herstel van de dotcom bubbel. Bepaalde landen zoals Spanje zijn er nog steeds niet helemaal van hersteld.

Coronacrisis

Een crisis die we ons allemaal nog goed kunnen herinneren, is natuurlijk de coronacrisis. Maart 2020 en het was plots weer gedaan met lachen op de beurs. Na nieuwe recordhoogten in februari, waren er plots weer hevige correcties. Wat we echter zagen enkele maanden nadien, was iets wat zelfs de grootste economen niet hadden durven hopen: een V-herstel. In een korte tijd klommen de beurzen terug uit het dal en al heel snel waren de verliezen in heel veel sectoren alweer verleden tijd.

Wat kunnen we hieruit leren?

Zoals ik het nu heb voorgesteld, lijkt het vooral alsof de beurs heel vaak naar omlaag gaat, maar dat is niet de kern van het verhaal. Eigenlijk zitten er zelfs twee moralen in dit verhaal. Aan de ene kant moet je opmerken dat aandelen altijd opnieuw recordhoogtes hebben bereikt, van zodra ze een crisis hadden overwonnen. Elke keer opnieuw doken aandelen inderdaad in een dal, maar tijdens de jaren die daarop volgden, gingen de aandelen weer geleidelijk aan hoger. Voor de mensen die het al begrijpen, wil dat dus zeggen dat een crisis niet het moment is om weg te lopen van de beurs, maar wel het moment waarop er erg veel opportuniteiten zijn.

De tweede moraal die je uit dit verhaal moet halen, is dat de geschiedenis zich herhaald. Zoals ik daarnet zei, weten we niet of het gemiddeld rendement op aandelen van de voorbije 30 jaar ook zal terugkeren in de toekomst. Toch tonen deze cijfers aan dat de geschiedenis op de financiële markten zich meestal herhaald. Dat is voor mij persoonlijk een indicatie om te denken dat de aandelen ook in de toekomst interessant zullen blijven. Je weet het nooit zeker, maar één plus één is nog altijd twee.

Jezelf voorbereiden op de komende 30 jaar

Beleggen in aandelen is op zich niet moeilijk, maar het is niet aangeraden om eraan te beginnen zonder enige kennis. De belangrijkste les die ik je kan meegeven is: investeren in aandelen doe je op de lange termijn. Anders is er een kans dat jij net diegene bent die uitstapt tijdens een crisis. Aangezien beleggen in aandelen voor de lange termijn is, kan je er beter zo snel mogelijk mee beginnen. Rendement op rendement is namelijk de enige manier om echt vermogen op te bouwen, maar dat kost wel tijd.

Wees er nu ook bij voor de komende 30 jaar en profiteer mee, mis de boot niet. Door jezelf te verrijken met kennis kom je al een stuk verder. Dat heb ik zelf namelijk ook gedaan door op het internet op zoek te gaan naar mensen om van te leren.

Zo ben ik Harm van beleggen.com tegengekomen. Harm van Wijk is een bekende belegger in Nederland en is er al langer dan 30 jaar mee bezig. Hij is eigenaar van meerdere online leeromgevingen, waarvan ik er één heb gevolgd en behandel in mijn trading navigator review.

De lessen uit de voorgaande 30 jaar heeft hij op een rijtje gezet, en deelt hij in een gratis online training over beleggen:

harm van wijk gratis training

Door je te laten bijstaan door anderen die reeds hebben bereikt wat jij wil bereiken, kan je vermijden dat je dezelfde beginnersfouten gaat maken.

Hopelijk kunnen we ook de komende jaren genieten van een jaarlijks gemiddeld rendement op aandelen van zo’n 8%. Eigenlijk zou ik al blij zijn met 2%, want dat is nog altijd meer dan je momenteel bij de bank krijgt!

Bedankt voor het lezen en succes de komende 30 jaar!

De plek waar ik mijn aandelen koop

In Nederland zijn er diverse mogelijkheden om aandelen te kopen. Je kunt dit laten doen door verschillende instanties, maar je kunt ook heel gemakkelijk zelf aan de slag gaan. Ik gebruik al een aantal jaar DEGIRO, en ik ben hier tevreden over.

DEGIRO bestaat sinds 2013 in Nederland, en heeft sindsdien al 80 internationale awards gewonnen. Daarnaast vind ik dat de tarieven beter zijn dan bij bekende concurrenten als Lynx, Binck en de Rabobank.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Ik ben geen financieel adviseur en ik vertel je daarom ook niet wat je met jouw geld moet doen. Het enige doel van dit artikel is om je te informeren over gebeurtenissen uit het verleden, maar dat zijn geen garanties voor de toekomst.

Plaats een reactie