Cryptomunten kopen klinkt makkelijk, maar is dat ook echt zo? Hoe koop je cryptomunten? Dat is de vraag die we in dit artikel gaan proberen te beantwoorden.
We gaan het hebben over zeer diverse onderwerpen, zoals het kiezen van de exchange bijvoorbeeld. Daarnaast zullen we bespreken hoe je geld kunt overmaken naar je cryptowallet. Tot slot gaan we ook nog de verschillende soorten wallets bespreken, met hun voor- en nadelen. Zo weet je na het lezen van dit artikel perfect hoe je cryptocurrency kunt kopen.
Voor je crypto gaat aanschaffen moet je beginnen met het onderzoeken van munten. Daar gaan we in dit artikel niet op in. Een goed onderzoek kan je helpen met het beperken van risico’s.
Wil je eerst weten hoe je onderzoek doet naar crypto? Lees dan eerst mijn artikel met daarin 7 factoren om rekening mee te houden: https://onlinecommitment.nl/welke-crypto-kopen/
In dit artikel ga ik enkel in op het praktische deel van het kopen van cryptomunten. We geven hier dus geen financieel advies.
Je kunt ook onderstaande video bekijken waarin je over mijn schouder mee kunt kijken bij het gehele aankoopproces.
Stap 1: Een veilige exchange vinden
Voor je ook maar één cryptomunt kunt aanschaffen, moet je eerst op zoek naar een exchange. Het lijkt erg eenvoudig, want online zijn er heel wat verschillende aanbieders. Toch is de keuze van de exchange een belangrijke stap, waar je zeker je aandacht moet bijhouden.
In de eerste plaats moet je natuurlijk op zoek gaan naar een veilige exchange. Je weet ondertussen wel dat er op het internet ook oplichters actief zijn. Cybercriminaliteit in de cryptowereld is niet meer te onderschatten.
Net daarom moet je op zoek naar een veilige en betrouwbare exchange. Zo ben je er zeker van dat je in alle veiligheid transacties kunt uitvoeren. Bovendien is het ook een vereiste wanneer je crypto in je account wilt laten staan. In dat geval verwacht je minimaal een twee factor authenticatie. Die moet voorkomen dat criminelen zomaar in je account kunnen inbreken en er met je geld vandoor kunnen gaan.
Nog een belangrijke factor bij de keuze van je exchange, zijn de transactiekosten. Veiligheid kost nu eenmaal geld, dus het is logisch dat je kosten moet betalen. Alleen zijn er soms wel enorme verschillen tussen de kosten van diverse exchanges. Je kunt ze best allemaal eens goed met elkaar vergelijken, voor je start met het aanmaken van een account. Let daarbij ook op de kosten om een account af te sluiten. Normaal gezien worden er weinig tot geen kosten in rekening gebracht, maar minder betrouwbare exchanges laten je gratis klant worden en rekenen torenhoge uitstapkosten aan.
Concluderend houd je bij het kiezen van een exchange rekening met:
- De mogelijkheid tot ‘Twee factor authenticatie’;
- Transactiekosten;
- Je algemene gevoel bij de exchange op basis van recensies van anderen.
Mijn tips voor een veilige exchange: Bitvavo en Binance
Dit zijn zeker niet de enige twee betrouwbare exchanges, maar wel waar ik het meest vertrouwd mee ben. Bovendien is menig Nederlander klant bij een van deze twee aanbieders. Ze gebruiken beiden hoogstaande technologische systemen om hun platform veilig te maken. Ook doen ze er alles aan om ervoor te zorgen dat accounts niet gehackt kunnen worden en dat privé gegevens ook echt privé blijven.
Doordat beide platformen zo populair zijn, kunnen ze ook relatief lage kosten aanbieden. Er zijn namelijk veel meer leden die elk hun bijdrage betalen voor de beveiliging. Ik zou je in ieder geval aanraden om op zijn minst eens naar de websites te kijken.
Bitvavo is een Nederlandse exchange, en Binance Internationaal. Binance is één van de grootste crypto exchanges ter wereld.
(^Bespaar nu en betaal de eerste €1000 geen handelskosten^)
Stap 2: Geld overmaken naar de exchange
Zodra je een geschikte exchange hebt gevonden, kan je overgaan naar de volgende stap. Om cryptomunten te kunnen kopen, heb je uiteraard geld nodig. Dat geld moet je eerst en vooral opladen op jouw account. Op sommige exchanges is het ook mogelijk om rechtstreeks crypto te kopen. Daarmee bedoel ik dat je niet eerst geld moet overmaken naar je wallet, maar dat je gewoon betaald voor je cryptomunten als bij online shopping. Het grote voordeel daarvan is dat het nog veel sneller gaat.
Bij de meeste exchanges zal je toch eerst het geld moeten storten. Gelukkig kan je dat doen door middel van enkele eenvoudige stappen.
Ten eerste zal je moeten inloggen bij jouw account. Stel dat we Bitvavo als een voorbeeld nemen.
1. Maak via deze link een account aan om te starten.
2. Vervolgens druk je op de groene knop ‘tegoed storten’. Nadat je dat hebt gedaan, zal er een nieuw scherm verschijnen. Daarop moet je ingeven welk bedrag je precies wilt storten en via welke betaalmethode je dat wilt doen.
Bij de verschillende methodes staat ook de eventuele kosten vermeld en hoelang de overboeking zal duren. Voor de meeste methoden, zoals iDeal is dat onmiddellijke uitvoering. Mocht je kiezen om het geld via bankoverschrijving te storten, dan krijg je de relevante bankgegevens te zien. Belangrijk daarbij is dat je de juiste omschrijving gebruikt, want anders kan het geld niet aan jouw account worden gekoppeld.
Natuurlijk zal het stappenplan verschillen per aanbieder, maar het idee is wel hetzelfde. Bovendien kan je meestal op een heel intuïtieve manier geld overmaken naar de exchange. Er staat hier of daar een grote knop vermeld als ‘geld inboeken’ of ‘tegoed opladen’. Zodra je daar hebt op geklikt, krijg je de volgende stappen automatisch te zien.
Betaalmethodes
Ook maakt elke aanbieder gebruik van verschillende betaalmethodes. iDeal is voor veel Nederlanders de populairste methode om meteen geld over te maken. Daarnaast wordt er ook heel vaak geopteerd voor een bankoverschrijving. Houd steeds rekening met mogelijke kosten.
Stap 3: Crypto kopen en opslaan
Vanaf het moment dat je geld is ingeladen in de exchange, kan je crypto aankopen. Elke exchange heeft zo zijn eigen systeem, maar dat werkt vrij gelijkaardig.
Via Bitvavo gaat het als volgt:
- In de zoekbalk type je de gewenste cryptomunt in;
- Klik hier op en je ziet het onderstaande scherm;
- Vul het aantal euro’s in wat je wilt besteden, en je ziet wat je ontvangt;
- Klik op ‘Kopen’. Je hebt zojuist je euro’s omgewisseld naar cryptomunten.
Nadien kan je gewoon de verdere instructies op je scherm volgen. Zodra dat is gelukt, heb je effectief je eerste cryptomunt gekocht. Alleen moet je nu wel nog bepalen hoe je die munt gaat bewaren. Daarvoor zijn enkele verschillende opties, met elk specifieke voor- en nadelen.
Software wallet
De meest gebruikte manier is nog steeds via de software wallet. Voornamelijk wanneer het om beperkte bedragen gaat, gebruikt men deze methode. Een software wallet is een digitale portefeuille die online beschikbaar is. Er zijn verschillende partijen die software wallets aanbieden. Je kunt ervoor kiezen om bij een andere partij te gaan, dan het platform waar je de munten koopt. Er zijn zelfs exchanges waar je enkel munten kunt kopen, maar ze niet kunt bewaren.
Het is bij Bitvavo bijvoorbeeld wel mogelijk om je crypto bij te houden in je account. In dat geval koppelen ze namelijk een software wallet aan je gebruikersnaam. Je kunt dan makkelijk al je coins zien staan, nieuwe munten aankopen en reeds verworven munten opnieuw verkopen.
Het grote voordeel van deze methode is het gebruiksgemak. Je hebt slechts één account nodig waarop je alles kunt terugvinden. Het enige wat je moet doen, is je wachtwoord van je account onthouden. Alhoewel er meestal wel nog mogelijkheden zijn om dat wachtwoord te wijzigen indien je het vergeten bent. De munten worden namelijk opgeslagen in een grote wallet van Bitvavo zelf. Op je account zie je enkel dat ze er staan.
Het nadeel aan deze methode is dan weer de veiligheid. Zoals ik daarnet al zei, doen die platformen er alles aan om hun klanten te beschermen tegen de duistere figuren op het internet. Toch is een software wallet nog steeds te kraken, aangezien ze continu online staat. Gelukkig zijn heel veel exchanges daar tegenwoordig wel voor verzekerd, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
Daarnaast gaat het ook in tegen de filosofie van cryptocurrency in het algemeen. Het gaat namelijk over het ‘buitenspel zetten van een derde partij’. Door crypto heb je geen banken meer nodig en kunnen 2 personen met elkaar waarde uitwisselen. Door je crypto op een exchange te laten staan geef je juist die macht weer aan de 3e persoon in het hele verhaal, wat vooral voor de die-hard cryptofanaten een no-go is om te doen.
Hardware wallet
Het tegenovergestelde van een software wallet, is een hardware wallet. De naam hardware doet het al vermoeden, maar het is inderdaad een fysiek apparaat. Een hardware wallet lijkt in geen opzicht op een gewone portefeuille, maar wel op een USB stick. Door die aan je computer te koppelen, kan je toegang krijgen tot je digitale portefeuille.
Crypto op je hardware wallet zetten is erg eenvoudig. Via een exchange koop je de crypto die je wenst. Vervolgens ga je een zogenaamde overboeking doen van cryptomunten. Je geeft vervolgens het unieke adres in van je hardware wallet en de munten worden daar naartoe gestuurd. Vervolgens kan je de wallet opnieuw loskoppelen van de computer en hem ergens bewaren.
Het grote voordeel van deze techniek, is dat hij nog veiliger is dan een software wallet. Dieven of hackers hebben namelijk jouw fysieke wallet nodig, voordat ze jouw munten kunnen proberen te stelen. Je moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat je wallet niet gestolen wordt bij bijvoorbeeld een inbraak. Koop er dan dus ook direct een kluis bij 😅.
Een nadeel van deze methode, is dat je jouw wallet kunt verliezen. Het is niet zo dat er ergens een soort kopie bestaat. Cryptomunten staan op jouw hardware wallet, dus je hebt die ook effectief nodig om ze eraf te halen. Ben je je wallet kwijt, dan ben je ook al het geld verloren. Het is net hetzelfde als met een gewone portemonnee. Nog een veel voorkomend probleem, is dat mensen de code van hun wallet vergeten. Die heb je ook nodig, want zonder zijn je munten gewoon weg.
Proficiat met je aankoop
Gefeliciteerd, je hebt cryptomunten gekocht!
Nu je weet hoe dit werkt kun je zelf aan de slag met cryptomunten, en bij het zien van een buitenkansje zelf gaan investeren.
Kies altijd voor een exchange die je helemaal vertrouwd. Onbetrouwbare exchanges herken je vaak aan het gebrek aan informatie, de verborgen kosten of veel kleine lettertjes.
Let daarom altijd goed op voor je met een andere partij in zee gaat. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het ook meestal niet waar…
Meer leren over Cryptocurrency en Crypto Parels kopen
Je weet nu hoe je zelfstandig cryptomunten kunt kopen, hoe je daarvoor een betrouwbare exchange uitkiest en hoe je deze vervolgens veilig opslaat.
De volgende stap is het vinden van goede investeringen. De mannen van AllesoverCrypto kunnen je daar alles over vertellen en nemen je graag mee in de cryptowereld tijdens hun gratis online Crypto training:
In mijn Crypto Masterclass review lees je meer over de online videotraining die ze organiseren en hoe ik dit heb ervaren.
Bedankt voor het lezen en veel succes met het kopen van je eerste cryptomunten! 👍