Home » Investeren in vastgoed voor beginners – Zo doe je dat in 2021

Investeren in vastgoed voor beginners – Zo doe je dat in 2021

Investeren in vastgoed voor beginners; makkelijk is het niet. In de huidige maatschappij zijn mensen continu op zoek naar manieren om geld te verdienen. De mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen zijn dan ook eindeloos. De ene manier wat makkelijker dan de andere.

Investeren in iets is al tientallen jaren populair. Sommigen investeren in aandelen, anderen weer in wat anders. Investeren in vastgoed is ook een manier die al lange tijd populair is en de mogelijkheden hierin zullen de komende jaren alleen maar toenemen. Reden dus om te beginnen met investeren in vastgoed. Als beginner is dat niet makkelijk. Om die reden kijken we in dit artikel naar hoe jij als beginner kunt investeren in vastgoed.

Wat is vastgoed?

We gaan in dit artikel kijken naar investeren in vastgoed. Om dit onderwerp te kunnen begrijpen is het verstandig om eerst goed te weten wat vastgoed nu precies is. Misschien is dit voor jou wel helemaal duidelijk, maar er zijn toch best veel mensen die niet precies weten wat er precies allemaal onder vastgoed wordt verstaan. Reden genoeg dus om hieronder even kort te kijken naar de definitie van vastgoed.

Wanneer je een definitie van vastgoed moet geven, kan je erg snel klaar zijn. Eigenlijk is vastgoed een ander woord voor onroerend goed. De kans bestaat dat de definitie je nu wel te binnen schiet, maar voor het gemak zullen we deze toch nog even benoemen.

Onder onroerend goed vallen meerdere dingen. We bedoelen hiermee bijvoorbeeld huizen, bedrijfspanden of fabrieken. Hierbij zit ook de bijbehorende grond. Wanneer je gaat investeren in vastgoed, krijg je dus zowel het pand als de grond.

Wat doen investeerders in vastgoed?

Je zou het antwoord op deze vraag enorm simpel kunnen houden. Investeerders in vastgoed kopen namelijk onroerend goed. Dit in de hoop er geld aan te verdienen. Toch wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten investeerders. Dit zal hieronder worden behandeld.

Passieve investeerders
Het eerste soort investeerders in vastgoed die we onderscheiden zijn passieve investeerders. Dit zijn mensen die liever niet hun hele week besteden aan vastgoed. Het zijn mensen die naast hun vaste inkomen, graag op langere termijn wat rendement behalen door middel van een stabiele investering.

Wat een passieve investeerder doet, is een pand kopen en deze vervolgens renoveren en verhuren voor de langere termijn. Zo heb je als investeerder rendement over de lange termijn, door de stijging van de waarde van het huis en de inkomsten van de stijging van de huur. De huur valt tevens onder jouw rendement van de korte termijn.

Actieve investeerders
De andere soort investeerders zijn de actieve investeerders. Deze zijn wel bereid om flink wat tijd en arbeid te besteden aan vastgoed. Een actieve investeerder neemt de tijd om onderzoek te doen naar het beschikbare vastgoed. Ook durven zij geld te investeren in renovatie en weten ze de juiste deals te sluiten. Na de renovatie verkopen ze het pand ook direct weer met winst.

Het is wel belangrijk om te weten, dat wanneer je van plan bent om te werk te gaan als een actieve investeerder, het een goed idee is om te handelen vanuit een bedrijf of BV. Helemaal wanneer je van plan bent om je wekelijks bezig te houden met kopen, verkopen en renoveren. Dit omdat anders de belastingdienst het zal gaan zien als werk, wat uiteindelijk zorgt voor minder winst.

Waarom investeren in vastgoed?

Je denkt misschien dat vastgoed niet voor iedereen is weggelegd. Dit klopt echter maar voor een klein deel. Investeren in vastgoed is voor een erg groot deel van de mensen namelijk wel gewoon mogelijk. Hieronder staan enkele redenen waarom je zou kunnen investeren in vastgoed.

Ten eerste levert vastgoed aan twee kanten rendement op. Je kan geld verdienen aan de meerwaarde van het pand en natuurlijk de huuropbrengst. De inkomsten van de huur heb je op korte termijn al de beschikking over en dit kan je gebruiken voor het aflossen van de hypotheek of voor het investeren in andere panden.

vastgoed investeren

De tweede reden voor investeren in vastgoed, is dat het minder gevoelig is voor inflatie. Je opbrengsten zullen meestijgen met de inflatie en daardoor zul jij er zelf niet veel last van hebben.

Tenslotte kan je door middel van beleggen in vastgoed jouw vermogen spreiden. Zo heb je geen last van de wisselvalligheid van de beurs en bijvoorbeeld de nu opkomende cryptomarkt.

Wat moet je weten voordat je met vastgoed begint?

Voordat je met iets begint, is het altijd belangrijk om een aantal dingen te weten. Bij investeren in vastgoed zijn er uiteraard ook een aantal aspecten wat jij moet weten. Deze zullen dan hieronder ook worden behandeld. Beginnen met vastgoed klinkt misschien makkelijk, maar dat is het zeker niet.

Kennis van de markt
Wanneer je van plan bent om te gaan beginnen met investeren in vastgoed en je graag jouw eerste pand wilt kopen, is het van groot belang om de markt eerst eens te inventariseren. Een goede deal is belangrijk, dus je kan jezelf een groot voordeel bezorgen wanneer je beschikt over veel kennis over de buurt, omgeving en natuurlijk het huis zelf.

Beschik je echter niet over voldoende kennis, werkt het averechts. De kans is dan groot dat je het pand niet kan kopen tegen de beste prijs. Ook is de kans dan aanwezig dat je het pand niet krijgt, omdat het bod wat jij doet te laag is.

Vooraf al jouw rendement berekenen
Het mogelijk te behalen rendement is van belang om te weten. Veel mensen die beginnen met investeren gaan hier de fout in. Zij hebben geen goed overzicht van het rendement dat je zou kunnen behalen. Bepaalde kosten worden bijvoorbeeld ook niet meegenomen. Dit heeft als resultaat dat het rendement later tegen zal vallen.

Daarom is het altijd belangrijk om een goede berekening te maken, voordat je het huis daadwerkelijk koopt. Wanneer jij vooraf al doorhebt dat het te behalen rendement op het pand tegen zal vallen, kun je altijd nog schakelen naar een ander pand.

Het is te begrijpen dat het maken van een berekening niet altijd even makkelijk is. Je zou daarom kunnen besluiten om hulp te zoeken, zodat je zeker weet dat jij de beschikking hebt over een juiste berekening.

Niet te veel betalen
Al voordat je en belegging maakt, is het goed mogelijk dat er al iets misgaat. Het komt dan ook wel eens voor dat jij meer voor het huis betaald dan nodig is, waardoor het rendement tegen zal vallen. Daarnaast is het goed mogelijk dat het bij de financiering al misgaat. Hoe hoger de percentages zijn, hoe lager logischerwijs het rendement.

Het is lang niet altijd makkelijk om rekening mee te houden, maar haal voor jouzelf de best mogelijke deal eruit en maak geen impulsieve beslissingen. Dan kan het alleen maar fout gaan.

Zoek de juiste huurder
Investeren in vastgoed voor beginners is zeker niet makkelijk. Een andere belangrijke factor die erbij komt kijken, is het vinden van de meest geschikte huurder. Heb je eenmaal een goed pand gevonden, is het vanzelfsprekend dat het van belang is om een goede huurder te vinden. Waar veel beginners de mist in gaan, is dat er niet wordt gevraagd naar de achtergrond van de huurder.

Om die reden komt het veel voor dat je te maken krijgt met een slechte huurder. Dit zorgt op zijn beurt voor veel vervelende en onnodige problemen. Doe dus je eigen onderzoek en vind een huurder die je kan vertrouwen. Maak wederom geen impulsieve beslissingen, dit kan een hoop ellende voorkomen.

Met een goed startkapitaal beginnen
Hoewel je niet rijk hoeft te zijn om te beginnen met investeren in vastgoed, is het wel aan te raden om met een goed startkapitaal te beginnen.

Vaak moet je namelijk bij jouw eerste aankoop al een deel zelf betalen. Het is wel mogelijk om een groot deel te financieren, maar het is altijd verstandig om ook zelf wat geld beschikbaar te hebben. Denk dan aan een bedrag van ongeveer 25.000 euro.

Het is begrijpelijk wanneer je niet met een dergelijk startkapitaal wilt beginnen en daarom niet direct bereid bent om te beginnen met investeren in vastgoed. Hiermee beginnen is dan ook niet voor iedereen de juiste keuze. Toch is beleggen in vastgoed over het algemeen misschien wel de meest veilige keuze als het gaat om beleggen en ook het meest stabiel.

Is investeren in vastgoed verstandig?

Wanneer je jouw geld ergens aan uitgeeft, wil je er wel zeker van zijn dat het de investering waard is. Als het gaat om investeren in vastgoed, roept het bij veel mensen dan ook de vraag op of het wel zo verstandig is. Onzekerheid is namelijk iets wat velen het liefst vermijden en aangezien investeren altijd risico’s met zich meebrengt, wordt hier dan ook vaak van afgezien.

Over het antwoord op de vraag of het verstandig is om te beginnen met investeren in vastgoed, kun je eindeloos discussiëren. De één zal zeggen van wel, gezien de positieve ontwikkelingen op de vastgoedmarkt, terwijl de ander wat meer negatief zal zijn. Ze zijn dan bijvoorbeeld bang dat de markt een daling door zal maken.

Toch is de vastgoedmarkt over het algemeen redelijk stabiel en de verwachting is dat het ook de komende jaren positieve ontwikkelingen door zal maken voor investeerders. Daarnaast kan het je een goed rendement opleveren wanneer je het op de juiste manier aanpakt. Om die reden zou ik zeggen dat het verstandig is om te investeren in vastgoed, als je het startkapitaal ervoor hebt en bereid bent om een risico te nemen.

Daarnaast is het ook alleen verstandig om te gaan beginnen met investeren in vastgoed wanneer jij goed voorbereid bent. Eerder in het artikel heb je al een aantal factoren kunnen lezen die erg belangrijk zijn om mee te nemen in jouw voorbereidingen. Zo voorkom je dat je in ongewenste situaties terecht komt. Hieronder kom je meer te weten hoe je jezelf kunt voorbereiden om aan te slag te gaan als vastgoedinvesteerder.

Mijn ervaring met investeren in vastgoed

Om jou een zo goed mogelijke indruk te geven van het investeren in vastgoed als beginner, zal ik hieronder even in het kort mijn eigen ervaring delen.

Vorig jaar november heb ik een live vastgoedtraining gevolgd om te zien hoe deze manier van vermogen opbouwen in zijn werk gaat. Verder heb ik nog een paar andere online vastgoedtrainingen gevolgd. Mijn ervaringen kun je hieronder lezen:

Ik heb daar veel geleerd en ook de handvatten aangereikt gekregen om te starten met vastgoed investeren, in dit geval in het Verenigd Koninkrijk.

great academy certificaat
Certificaat uitreiking vastgoedevenement

Vanwege de toendertijd aanhoudende lockdown in Nederland en de UK heb ik nog even gewacht om echt te starten. Ook was het zo dat de financiering een belangrijk aspect was.

In mijn geval zou ik daarvoor de hulp moeten inschakelen van externe investeerders. Op dit moment zit ik daar niet echt op te wachten.

Maar ik weet zeker dat ik in de toekomst opnieuw wil gaan kijken naar de mogelijkheden als ik weet dat ik (voor het grootste deel) mijn eigen middelen kan inzetten voor maximale rendementen.

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat kennis van het hele proces super belangrijk is, en je netwerk je daar flink mee kan helpen. Investeer daarom eerst in de kennis, en dan pas in vastgoed zelf. Zo weet je waar mee bezig bent. Hieronder zet ik een paar nuttige linkjes neer om meer te leren over vastgoed investeren:

Heb je een groot startkapitaal nodig om te beginnen?

Wanneer je denkt aan investeren in vastgoed, schiet het waarschijnlijk ook door jouw hoofd dat je een vrij groot startkapitaal nodig hebt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Een interessante vraag om te behandelen.

Eigenlijk valt dit allemaal best mee. Het is waar dat je voor vastgoed wel iets meer nodig hebt om te beginnen als het gaat om startkapitaal, maar het is niet zoveel als dat je misschien zou denken. Het is echter wel zo dat je minder startkapitaal nodig hebt voor het investeren in andere sectoren.

Er zijn veel mensen die een verkeerde inschatting maken als het gaat om het startkapitaal dat jij nodig hebt om te beginnen met investeren in vastgoed. Vaak denken ze dan aan enkele tonnen.

Niets is echter minder waar. Hoewel het zo is dat je meer mogelijkheden voor jezelf creëert wanneer je begint met een groot startkapitaal, heb je dit in eerste instantie helemaal niet nodig. Met een startkapitaal van om en nabij de 25.000 euro ben je al een heel eind op weg om een succesvol investeerder te worden in vastgoed.

Het is voor veel banken namelijk al voldoende om een eigen inbreng te hebben van 20 procent. Dat wil zeggen dat je al voor 125.000 euro kunt investeren. Let er echter wel op dat je niet te veel leent. Geld lenen kost namelijk geld, doe het daarom op een verantwoordelijke wijze en maak het zeker niet te gek. Weet waar de limiet ligt.

Investeren in vastgoed voor beginners stappenplan

Het is nu tijd dat we gaan kijken naar hoe je kunt beginnen met investeren in vastgoed wanneer jij een beginner bent. Hieronder zal daarom een stappenplan staan weergegeven.

Kennis opdoen
De eerste stap die je moet nemen om te beginnen met investeren in vastgoed is het opdoen van kennis. In dit artikel is al vaker het belang aangegeven van het paraat hebben van kennis voordat je begint. Dat wordt nu nog maar eens onderstreept. Het is de eerste belangrijke stap nar het worden van een succesvol investeerder in vastgoed.

Oriënteren en een aankoopmakelaar vinden
De tweede stap is oriënteren en het vinden van een aankoopmakelaar. Zoek in de stad waar je wilt gaan investeren en oriënteer je goed. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen omdat deze stap wel eens lang kan duren. Een aankoopmakelaar kan je daarnaast goed begeleiden bij het kopen van jouw eerste woning. Dat is erg fijn als beginner die alles voor het eerst in de praktijk uitvoert.

Onderzoek beleggingspand en inplannen bezichtigingen
De volgende stap is dat jij in detail onderzoek gaat doen naar een beleggingspand dat jij op het oog hebt. Zo kom je er uiteindelijk achter of het interessant is of niet.

Vervolgens kan je bezichtigingen in gaan plannen. Als het goed is helpt jouw aankoopmakelaar je hiermee. Deze zal bezichtigingen zoeken volgens de opdracht die jij hem of haar hebt gegeven.

Financiering aanvragen
Daarna is het tijd om te gaan kijken naar de financiering. Doe goed onderzoek naar waar het voor jou het meest voordelig is.

Bouwkundige keuring en uitbrengen bod
Na het afronden van de vorige stap, is het tijd om een bouwkundige keuring te laten doen. Dit zorgt ervoor dat je later bij het renoveren niet voor te dure uitgaven komt te staan, bijvoorbeeld het vervangen van het dak.

Wanneer dat ook is gedaan, is het tijd om een bod te doen. Zorg ervoor dat je niet te laag en niet te hoog bied. Dat is lastig maar je kan dit redelijk goed bepalen door middel van jouw onderzoek. Je zou bij het uitbrengen van het bod ook rekening kunnen houden met de resultaten van de bouwkundige keuring.

Overdracht en renoveren
Wanneer jouw bod is geaccepteerd, is het tijd om de formaliteiten glad te strijken zoals het ondertekenen van het contract. Nu heb je jouw beleggingspand in bezit.

Daarna kan je aan de slag met renoveren. Zorg hierbij voor een strakke planning. Een goede renovatie heeft tot gevolg dat de waarde van het huis zal stijgen. Hiervan heb je later profijt.

Verhuren en beheren
Als je eenmaal klaar bent met renoveren, is het tijd om een huurder te vinden. Gezien de huidige woningmarkt, zal dit niet heel lastig zijn. Zorg er wel voor dat je een huurder vindt die jij kunt vertrouwen, om problemen te voorkomen.

Het beheren van je pand is niets meer dan zorgen dat jij iedere maand het geld netjes ontvangt en het zorgen voor eventuele reparaties. Wanneer je dit liever niet doet, is het ook mogelijk om dit uit te besteden.

Zelf beginnen of eerst kennis opdoen?

Het is begrijpelijk wanneer je zo snel mogelijk met iets wilt beginnen wanneer jij er mogelijkheden ziet. Toch is enige voorzichtigheid aan te raden. Te snel beginnen is namelijk een fout die door veel mensen wordt gemaakt. Vooral bij iets als investeren in vastgoed als beginner is voorzichtigheid dus verstandig.

vastgoed kennis opdoen

Eerder heb je in dit artikel bij mijn ervaringen ook al kunnen lezen dat het waarschijnlijk niet heel verstandig is om te beginnen zonder eerst kennis op te doen. Wanneer je dit wel doet, is de kans groot dat je in dezelfde situaties terechtkomt als ik. Dat wil je voorkomen en daarom is het erg verstandig om eerst ergens kennis op te doen.

Hoe kan ik leren investeren in vastgoed?

Je hebt inmiddels door dat het verstandig is om niet direct zelf erin te duiken wanneer je niet beschikt over de nodige ervaring. Dat roept misschien de vraag op wat dan wel verstandig is om te doen.

Wanneer je ergens aan begint, zul je doorhebben dat je altijd even moet wennen en tijd nodig hebt om alles goed onder de knie te krijgen.

Het hebben van kennis vooraf kan jou dus erg helpen. Een populaire manier om dit voor elkaar te krijgen is door middel van het volgen van een cursus. Ook webinars of andere online trainingen zijn zeker een goede keuze.

In Nederland heb je een paar verschillende opties, en dit zijn de trainingen en cursussen die ik persoonlijk heb gevolgd:

Door het vooraf al hebben van kennis, bezorg jij jezelf al grote voordelen en zorg jij ervoor dat je er helemaal klaar voor bent.

Investeren in vastgoed versus crypto

De afgelopen jaren is het investeren in crypto enorm populair geworden. Je hoort overal om je heen succesverhalen van mensen die claimen hiermee rijk te zijn geworden. Dit zet je natuurlijk aan het denken, omdat jij ook graag zoveel geld wilt verdienen. Dit roept dan automatisch de vraag op of crypto niet het beste is om in te investeren.

Het antwoord op die vraag is nee. De verhalen over crypto klinken vaak fantastisch, waardoor het te mooi lijkt om waar te zijn. Dat is het dan vaak ook. Natuurlijk zijn er mensen die veel geld hebben verdiend door middel van het investeren in crypto, maar aan de andere kant zijn er ook mensen die net zoveel hebben verdiend met investeren in aandelen of vastgoed. Dat crypto zoveel beter is, is dus een mythe. Natuurlijk heeft het voordelen, maar dat hebben andere manieren van investeren ook. Het is maar net waar jouw voorkeur ligt.

Daarnaast is grote nadeel van crypto dat het zo wisselvallig is. Waar je aan de ene kant goede winsten kan maken, is het ook altijd goed mogelijk dat de hele markt instort en je dus grote verliezen lijdt. Naast wisselvallig is crypto ook enorm kwetsbaar. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren of de koersen dalen.

Vastgoed is over het algemeen een stuk stabieler en een veiligere optie.

Conclusie

We lopen inmiddels alweer tegen het eind aan van dit artikel. Een goed moment om nog even kort de vraag te beantwoorden of je moet gaan investeren in vastgoed als beginner.

De kans bestaat dat je na het lezen van dit artikel zelf al een aantal conclusies hebt getrokken. Dat is begrijpelijk, aangezien iedereen voor zichzelf de keuze moet maken of hij of zij wel of niet wil beginnen met investeren in vastgoed.

Toch zouden we kunnen concluderen dat investeren in vastgoed voor beginners een goede keuze is. Het is namelijk een stabiele keuze en kan goed rendement opleveren. Maar dit kun je alleen succesvol doen met de juiste kennis, dus vergeet ook zeker niet om hier in te investeren. Je kunt het ook zonder doen, maar dan heb je een flinke dosis geluk nodig om te slagen. Je wilt natuurlijk je risico’s zoveel mogelijk beperken, dus lees je daarom vooraf in!

Hopelijk heb jij iets aan dit artikel gehad en ben je klaar om te beginnen met investeren in vastgoed.

Plaats een reactie