Home » OC Kennisbank » Cryptocurrency » Wat is een Bitcoin Halving? Betekenis + Uitleg!

Wat is een Bitcoin Halving? Betekenis + Uitleg!

Een Bitcoin Halving houdt in dat de beloning voor Bitcoin miners halveert. Bitcoin miners gebruiken hun computerkracht om nieuwe bitcoins te ‘ontdekken’ en in omloop te brengen. Dit kost veel energie en dus ook geld. Hiervoor krijgen ze automatisch een beloning, uitbetaald in Bitcoin (BTC).

Deze beloning wordt elke keer minder. Aan het begin van het tijdperk van de Bitcoin stond deze beloning op 50 BTC voor één block dat werd gemined.

bitcoin halving betekenis

Waarom is er een halving?

Na elke 210.000 blocks komt er een nieuwe halving. Dit gaat zo door totdat all 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn. Dit is allemaal vooraf geprogrammeerd door de oprichter van Bitcoin, Satoshi Nakamoto.

Halvings zorgen ervoor dat het aanbod van BTC langzaam wordt aangevuld. In 2009 werd Bitcoin geïntroduceerd. In die tijd was er nog maar 50% van het totale aantal BTC in omloop.

Hoeveel halvings zijn er al geweest?

Op dit moment zijn er 3 halvings geweest: In 2012 (de eerste) van 50 BTC naar 25 BTC, in 2016 van 25 naar 12,5 en in mei 2020 van 12,5 naar 6,25.

Het laatste block wordt ongeveer in 2140 gemined. Dit komt omdat de beloning steeds kleiner wordt: Elke 4 jaar vindt er een nieuwe halvering plaats. In 2040 krijgen bitcoin miners nog maar 1/5 BTC voor het succesvol minen van een block.

Plaats een reactie