Home » OC Kennisbank » E-commerce » Wat betekent B2B?

Wat betekent B2B?

B2B staat voor Business to Business. Hiermee wordt bedoeld dat bedrijven producten of diensten aanbieden aan andere bedrijven.

Een voorbeeld van Business to Business is een accountant bedrijf die de boekhouding uit handen neemt van een supermarktketen. Het accountant bedrijf verkoopt zijn diensten aan een ander bedrijf, dus je hebt te maken met B2B.

B2C, oftewel Business tot Consumer, is wat het meeste voorkomt en ook bekender is. Dit is het geval wanneer jij iets koopt bij een winkel of online webshop. Jij bent de klant (Consumer) en koopt bij bijvoorbeeld bol.com (Business).

Naast B2B en B2C heb je ook nog B2G, C2B, C2C.

B2G staat voor Business to Governement, waarbij een bedrijf een product of dienst verkoopt aan de overheid. Denk hierbij aan IT systemen.

C2B staat voor Consumer to Business, bijvoorbeeld een influencer op social media die advertentie mogelijkheden verkoopt aan bedrijven.

Als laatste heb je C2C, waarbij consumenten aan consumenten verkopen. Voorbeelden hiervan zijn platformen als marktplaats en ebay. Het platform is niet door consumenten opgezet, maar wordt wel alleen door hen gebruikt.

Plaats een reactie