Home » OC Kennisbank » Online Marketing » Wat is Bounce rate? Betekenis + Duidelijk Voorbeeld!

Wat is Bounce rate? Betekenis + Duidelijk Voorbeeld!

Bounce rate is het percentage bezoekers dat op je website komt, en na het bekijken van één pagina weer vertrekt naar bijvoorbeeld de zoekmachine.

De bezoeker ‘bouncet’ als het ware weer terug waar hij of zij vandaan kwam. Binnen Google Analytics wordt de bounce rate van je website weergegeven.

Google vindt het belangrijk dat het bounce percentage niet al te hoog is. Als dit wel zo is betekent het dat een bezoeker niet heeft gevonden wat hij of zij zocht op de pagina: De pagina was niet relevant genoeg.

Dit vindt Google heel belangrijk omdat ze de beste zoekmachine ter wereld willen blijven. Dat kunnen ze alleen blijven als ze de juiste pagina’s aan bezoekers voorschotelen.

Wat is een goede bounce rate?

Onder de 50% is in de meeste gevallen prima. Als je ver boven dit percentage zit zul je wel zaken moeten aanpassen. Anders zul je lager gaan ranken in de zoekresultaten, en dat wil je natuurlijk niet. Bezoekers kunnen je website daardoor minder makkelijk vinden.

Hoe verlaag je je bounce rate? + Voorbeeld

Een hoge bounce rate zegt eigenlijk: De pagina is niet relevant voor de bezoeker. Stel jezelf dus de vraag: Waar komen de bezoekers vandaan, en geeft mijn pagina de informatie die ze zoeken?

Een voorbeeld: Stel je voor dat je een artikel schrijft over het verzorgen van hondenvacht. In dit artikel ga je specifiek in op kortharige honden, en beschrijf je een specifiek stappenplan. Als titel geef je het artikel de naam: ‘Stappenplan voor het verzorgen van de hondenvacht.’

Wat er nu gebeurt is dat alle hondenbezitters hier op afkomen, en dus ook bezoekers met langharige honden. Zij komen er al snel achter dat dit artikel voor kortharige honden is geschreven, en dus niet voor hen geschikt is. Binnen een paar seconden zijn ze weer verdwenen: Een hoge bouncerate.

Om hier je bounce percentage te verlagen kun je; of de titel veranderen naar ‘Stappenplan voor het verzorgen van kortharige hondenvacht; of het artikel aanvullen met uitleg voor langharige honden. Dan is het artikel relevant voor alle bezoekers en gaat je bouncerate omlaag.

Zo simpel kan het dus zijn: Schrijf de meest relevante informatie voor je bezoeker.

Een hoge bounce rate is niet altijd slecht

Een hoge bounce rate hoeft niet slecht te zijn. Als een bezoeker slechts één artikel/pagina leest, maar dit wel 5 minuten duurt, heb je het heel goed gedaan. De pagina was relevant want de schermtijd is in dit geval uitstekend: De bezoeker is 5 minuten op de pagina blijven hangen.

Je bounce rate is in dit geval alsnog hoog, maar je schermtijd is wel goed. Ook Google ziet dit en straft je hier niet voor af met een lagere positionering in de zoekresultaten.

Plaats een reactie