Home » OC Kennisbank » Online Marketing » Wat is een Doelgroep? Uitleg + Voorbeeld!

Wat is een Doelgroep? Uitleg + Voorbeeld!

Een doelgroep is het publiek waar jij je op richt: Dit publiek wil je aanspreken.

Je kunt natuurlijk niet iedereen tegelijk aanspreken. Je moet daarom keuzes maken. En doe dat zeker! Het is erg lastig om een artikel, product of andere type content te maken als je niet weet voor wie je het schrijft.

Hoe specifieker hoe beter

Bij het kiezen van je doelgroep mag je best wel specifiek zijn. Dit is zelfs beter dan te breed blijven. Als je iedereen wilt aanspreken spreek je uiteindelijk niemand aan.

Een voorbeeld: Je hebt verschillende gradaties van de grootte van een doelgroep. In dit voorbeeld wil ik starten met een website, en weet ik wel het een en ander over honden.

Hoe lager de doelgroep, hoe specifieker deze wordt:

  • Hondenbezitters
  • Hondenbezitters met een labrador
  • Hondenbezitters met een kortharige labrador
  • Hondenbezitters met een oude, kortharige labrador

Zie je het verschil? Dit zijn allemaal doelgroepen, maar voor elk van de bovenstaande doelgroepen ziet een artikel er op je website (als het goed is) anders uit.

In een artikel voor hondenbezitters zul je flink moeten kiezen waarover je gaat schrijven, want je hebt super veel mogelijkheden. De kans dat een bezoeker daadwerkelijk opzoek is naar jouw informatie is daarom klein.

Maar in een artikel voor hondenbezitters met een oude, kortharige labrador weet je bijna wel welke zaken je moet beschrijven. Je zult tijdens het schrijven van je artikel in je achterhoofd houden dat je lezers een oude en kortharige labrador hebben. Hier kun je specifieke informatie voor geven en je bezoeker nog beter helpen.

wat is een doelgroep

Start dus altijd eerst met de vraag: Wat is mijn doelgroep en voor wie schrijf ik?

Plaats een reactie