Home » OC Kennisbank » Online Marketing » Wat is een Funnel? Betekenis + Voorbeeld!

Wat is een Funnel? Betekenis + Voorbeeld!

Een Funnel is de weg die een online bezoeker aflegt. Deze ‘route’ is vooraf bepaald door een websitemaker of online marketeer. Dit met de gedachten om leads of verkopen binnen te halen.

Een voorbeeld van een funnel:

  1. Een bezoeker komt op een website en krijgt een aanbod voor een gratis pdf met informatie. Hiervoor worden naam en e-mail adres ingevoerd.
  2. Even later krijgt deze persoon een mailtje met de downloadlink.
  3. Nu de bezoeker staat ingeschreven op de mailinglijst kan het bedrijf mails gaan versturen.
  4. Één van deze mails bevat een link naar de verkooppagina van het product.
  5. De bezoeker klikt hierop door en besluit te kopen.

Dit gehele proces is een funnel. Het is een soort trechter die bestaat uit verschillende online haltes. De funnel wordt steeds smaller omdat er minder mensen dan aan het begin overblijven. Je hebt bijvoorbeeld 1.000 downloads van je weggever, maar in werkelijkheid openen 250 mensen je eerste mailtje. Dit is normaal: Hoe verder je in de funnel bent, hoe minder bezoekers je hebt overgehouden.

funnel betekenis

Als bedrijf kun je een funnel zo groot maken als je zelf wilt. Je kunt namelijk ook extra zijwegen instellen als iemand besluit niet te kopen. Als iemand bijvoorbeeld na het lezen van de verkooppagina niet koopt, kan je via Google advertenties een kleine korting geven om alsnog de verkoop binnen te halen.

Je hebt funnels die via gratis bezoekers begint (zoals via een website), maar je hebt ook betaalde funnels. De eerste stap is dan een advertentie op social media of Google. Bij dit soort funnels is het zaak om winstgevend te zijn: Je stopt er €1 in en je haalt er €2 uit.

Als je dit goed hebt ingesteld kun je gaan opschalen naar een hoger advertentiebudget en verdien je meer geld.

Hoe maak je een winstgevende funnel?

Goede funnels maak je door de klant heel goed te begrijpen. Elke stap in de trechter is logisch en sluit aan bij de behoeften van de potentiële klant.

Het begint natuurlijk bij je product: Hier werk je naartoe. Deze moet goed passen bij de behoeften van je doelgroep. Is het product een waardevolle toevoeging voor de bezoeker? Als dit staat pas je hier de marketing in de funnel op aan.

Gebruik content die dicht bij het product en doelgroep liggen. Zo loopt alles naadloos in elkaar over en voelt de funnel heel natuurlijk aan.

Plaats een reactie