Home » OC Kennisbank » Online Marketing » Wat is een (Buyer) Persona? (Online Marketing)

Wat is een (Buyer) Persona? (Online Marketing)

Een Persona wordt ook wel ijkpersoon, avatar of buyer persona genoemd, waarbij ze allemaal dezelfde betekenis hebben: Het beschrijven van je ideale klant aan de hand van een fictief persoon. Deze persoon bezit alle eigenschappen om klant te worden bij een bedrijf.

Een persona is als het ware de ideale persoon uit je doelgroep.

Waarom is dit handig?

Persona’s zijn erg waardevol omdat je weet voor wie je iets doet. Je kunt al je contactpunten met de klant, bijvoorbeeld in de vorm van marketing en sales, afstemmen op de eigenschappen van je persona.

Het is belangrijk om te weten is dat je niet iedereen kunt helpen met je product(en). Je product is afgestemd voor een gebruiker met een bepaald doel. Daarom moet je vooral weten wie NIET geschikt is voor je product.

Een buyer persona/avatar/ijkpersoon maakt heel veel duidelijk over de keuzes die je moet gaan maken.

Voorbeeld van een persona

Om het makkelijker te maken heb ik hieronder een voorbeeld uitgeschreven.

Stel je voor: Je verkoopt als bedrijf receptenboeken voor vrouwen die willen afslanken. Dit is een vrij brede markt, dus een persona geeft aan voor wie deze boeken het meest geschikt zijn.

Een persona is dan bijvoorbeeld:

Een vrouw van 35, die moeite heeft met afvallen omdat ze teveel eet. Als ze zou moeten afvallen zou ze graag op feestjes nog wel taart willen blijven eten. Ze zoekt een afslankreceptenboek die dit mogelijk maakt.

Doordat je deze vrouw van 35 in gedachte houdt bij het ontwikkelen van je marketingmiddelen, zul je haar veel sneller gaan aanspreken. Door duidelijk te maken dat het receptenboek ook werkt als je af en toe een stuk taart eet, voelt de persona zich aangesproken en is de kans op een verkoop veel groter.

Deze buyer persona is niet heel uitgebreid, maar doe dat wel. Hoe meer details je opschrijft, hoe specifieker je marketing kan worden.

Persona’s zijn ervoor om je klanten op de juiste manier aan te spreken en een ‘warme’ band te creëren, zodat je gemakkelijker producten en diensten kunt verkopen.

Plaats een reactie