ROI is een Engelse afkorting en staat voor ‘Return On Investment’. Vertaalt in het Nederlands betekent het wat je terugkrijgt uit een eerder gedane investering. Dit wordt meestal uitgedrukt in percentages.
Je wilt de ROI weten omdat het belangrijk is om te weten of je investering meer oplevert dan dat het heeft gekost.
Bijvoorbeeld: Je hebt net een product afgemaakt en bent klaar voor de lancering. Voor de lancering pak je alles groot aan, en wil je op verschillende sociale media kanalen advertenties laten zien aan relevante doelgroepen.
Het advertentiebudget wordt gesteld op €2.500. Dit is de investering die je maakt. Een paar weken later is de lancering succesvol verlopen: Je hebt voor €5.500 aan producten verkocht.
Je ROI van de marketingcampagne is in dit geval 5.500/2.500 = 2,2 x 100% = 220%. Als het ROI percentage onder de 100% komt is het geen goede investering geweest en heeft het geld gekost.
Negatieve ROI? Niet altijd slecht!
Investeren is belangrijk, maar dit kan natuurlijk alleen worden doorgezet als er daadwerkelijk resultaat uitkomt en het iets oplevert. Er zijn ook uitzonderingen waarbij de ROI wel negatief kan zijn. Dit komt voornamelijk bij grote bedrijven voor. Ze zetten een bepaalde campagne op, of verkopen een product dat veel aandacht wekt maar in eerste instantie weinig oplevert.
Meestal wordt hierna een andere campagne gelanceerd die wél beschikt over een postieve ROI. Hiermee worden de vorige verliezen (hopelijk) goed gemaakt.
Een voorbeeld hiervan is dat bedrijven een gratis boek versturen. Je hoeft dan alleen de verzendkosten te betalen. Het bedrijf maakt hier geen winst of zelfs verlies op. Maar dit is puur voor de bekendheid en ‘reuring’. Het fysieke boek geeft een bepaalde connectie, waardoor een volgende campagne wel winstgevend kan zijn en dus een positieve Return on investment is.