Home » OC Kennisbank » Traden » Wat is Leverage (Traden)? Betekenis + Voorbeeld!

Wat is Leverage (Traden)? Betekenis + Voorbeeld!

Leverage is een hefboom die de broker jou geeft als je geld op je trading account stort. Elke broker heeft weer een andere hefboom.

Voorbeeld:

Je opent een nieuw trading account en stort hier €1000 op om mee te gaan handelen. Dit geld is je equity.

De broker heeft een leverage van 6. Het bedrag wat je stort wordt vermenigvuldigd met 6, waardoor je saldo uitkomt op €6000. Dit is je buying power; met dit geld kun je aandelen gaan kopen.

Waarom doen brokers dit?

Brokers geven deze hefboom omdat beleggers en traders hierdoor in staat zijn om meer aandelen te kopen en te verhandelen. Zo kunnen ze grotere posities innemen op de aandelenmarkt, en daardoor is de kans op meer rendement ook hoger.

Dit is natuurlijk een voordeel. Maar vergis je niet! Een kans op meer winst betekent ook direct een kans om meer verlies. Je equity is jouw echte saldo, dit heb je immers zelf gestort. Als je posities in de min gaan staan, wordt dit saldo als eerst aangetast.

Als de €1000 uit het bovenstaande voorbeeld verdwenen is, staat er in theorie dus nog €5000 op je account. Maar dit is niet jouw geld. Daarom wordt je account direct gesloten als je equity is verbruikt.

Het is dus belangrijk om naar je eigen inleg te kijken in plaats van het gehele saldo op je account.

Plaats een reactie