Home » Social Media Marketing Cursus: 4 Complete online trainingen!

Social Media Marketing Cursus: 4 Complete online trainingen!

Ben je opzoek naar een geschikte Social media marketing cursus?

Update 14-8-2022: Van alle cursussen die in dit artikel zijn benoemd, is alleen de SMMB van Boyd Hoek nog relevant. In die zin is het de beste cursus op het gebied van Social Media Marketing en kan ik je die van harte aanraden.

In dit artikel neem ik je mee langs 4 Nederlandstalige smma cursussen die je stap voor stap leren hoe je dit zelf kunt gaan doen. Per cursus gaan we langs de inhoud, maker, voordelen en nadelen.

Aan het einde maken we de balans op en kijken we naar de conclusie: Welke SMMB cursus is geschikt voor jou?

Wat is social media marketing?

Om nog even kort een intro te geven over de inhoud van deze cursussen: Social media marketing is het draaien van advertenties op allerlei soorten sociale media platformen, met als doel om meer leads en meer klanten te verzamelen.

Zoals je weet brengen mensen steeds meer tijd door op social media als YouTube, Instagram en Facebook. En waar mensen zijn, zijn voor bedrijven potentiële klanten. Vroeger waren advertenties in de krant de meest effectieve manier om mensen te bereiken, tegenwoordig gaat alles online en is social media razend populair.

Vraag en aanbod

Het is je misschien wel opgevallen dat er steeds meer mensen een social media marketing bureau beginnen. En dat is ook niet zo gek: Er is ontzettend veel vraag naar dit soort bureau’s. Een bedrijf zonder goede social media strategie telt tegenwoordig niet meer mee. Er valt online zoveel te winnen, dus het is voor bedrijven zonde om deze kansen niet te benutten.

En omdat veel bedrijven niet de expertise in huis hebben om dit zelf te doen besteden ze deze service graag uit. En daar liggen dan weer kansen voor jou! Met een eigen social media marketing bureau (of agency) kun je bedrijven gaan helpen op meer klanten te krijgen via social media.

4 Nederlandstalige social media marketing cursussen: Een vergelijking

Het proces van het runnen van een SMMA wordt door bedrijven stap voor stap uitgelegd, en met verschillende aanbieders op de markt is er genoeg keuze. Hieronder dus een vergelijking van 4 populairste Nederlandstalige social media marketing cursussen op dit moment.

Agency Masterclass

agency masterclass

Makers

De Agency Masterclass is gemaakt door Unstoppable Lifestyle B.V, hetzelfde bedrijf dat achter de populaire Bol Masterclass zit. Jia ruan, Mitchell Weijerman en Virgil Brewster zijn de oprichters, maar het gezicht van de Agency Masterclass is Mitchell.

mitchell weijerman jia ruan agency masterclass

Inhoud

Deze cursus bestaat uit een videocursus met 4 modules, bestaande uit in totaal 28 videolessen.

Module 1: De geboorte
Een introductie waarin je leert over de vraag naar SMMA’s, hoe jij vrijheid gaat behalen met dit businessmodel, welke tools je nodig hebt en hoe je jezelf inschrijft bij de kvk.

Module 2: De eerste prooi
Nu ga je toewerken naar je eerste betalende klant. Je leert hoe je deze gaat vinden, hoe je beter wordt in sales, hoe je het strategiegesprek aanpakt en hoe je een contract tekent met je eerste klant.

Module 3: Skills aanscherpen
Nu ga je dieper in op het maken van advertenties. Je leert converterende campagnes opzetten, de doelgroep bepalen, resultaten behalen en communiceren met je klanten.

Module 4: Leider van de troep
Deze module kijkt naar de volgende stap in het proces van je SMMA. Je leert hoe je kunt gaan schalen, hoe je een team bouwt en uitbesteed en tips voor meer leads en winst.

Extra’s

Naast de videocursus krijg je extra onderdelen:

 • Facebook community
 • Wekelijkse groepscoaching
 • Opnames van sales calls van Mitchell
 • Sales script en templates
 • KvK en Ondernemersloket checklist

Sterkere punten

 Goede informatie en waardevolle lessen: Er ligt een hoop focus op de informatie, en dat merk je aan de diepgang. Het bevat alle informatie op zelfstandig een smma te runnen.

 Extra’s zijn niet alleen een bonus: De extra toevoegingen, zoals het sales script en de sales call opnames, zijn goede toevoegingen waar je ook iets aan hebt.

Zwakkere punten

❌ Veel focus op het salesaspect: In de cursus krijg je veel lessen te zien die ingaan op het onderdeel waarbij je klanten gaat binnenhalen met meetings of calls. Dit is zeker belangrijk, maar ik had zelf liever meer verdieping in het Facebook ads gedeelte gezien.

❌ Garantie met addertje onder het gras: Je hebt 14 dagen garantie, en je kunt binnen deze periode je geld terug krijgen. MAAR dit kan alleen als je minder dan 6 video’s hebt gestreamd binnen de leeromgeving.

Prijs en Garantie

€997 eenmalig  of 3 termijnen van €397 (oftewel €1191)

Je krijgt 14 dagen garantie, mits je dus minder dan 6 video’s bekijkt. Dan krijg je binnen deze periode je geld terug.

Meer informatie

Gratis training/strategiegesprek: https://www.agencymasterclass.nl/gratis-training

Beginnen met de Agency Masterclass: https://www.agencymasterclass.nl/go

SMMB Masterclass

smmb masterclass

Maker

Boyd Hoek is het gezicht en de oprichter van de SMMB Masterclass. Hij is eigenaar van het bedrijf Digital Presence waarmee hij zelf bedrijven helpt met social media advertenties.

boyd hoek smmb masterclass

Inhoud

De SMMB Masterclass bevat ook een videocursus, met daarin 6 modules en 28 video’s.

Week 1: Fundering leggen
Je fundering leggen, Het business model, Je markt, service en aanbod, Je markt leren kennen en Mindset.

Week 2: Resultaten behalen
Het Facebook Algoritme, Het sales proces, De opzet (business manager & pixel), SMM voor lokale bedrijven, Ads opzetten: van A tot Z, Clickfunnels: van A tot Z, Zapier: van A tot Z, Competities runnen, Skeletsysteem restaurants, Skeletsysteem tandarts en Skeletsysteem fitness industrie.

Week 3: Je eerste klant
Je eerste klant en Proefperiode resultaten.

Week 4: Sales
Meetings zetten | Cold calls, Meetings zetten | Fb & LinkedIn, De close formule, Het sales script, Live sales calls #1 en Live sales calls #2.

Week 5: Systemen & processen
Automatisch betalingen & facturen, Het Magische Contract en Klanten on-boarden.

Week 6: Passief maken & schalen
Top freelancers vinden, inhuren & managen.

Extra’s

Naast de videocursus krijg je nog een hoop extra’s:

 • Wekelijkse groepscoaching
 • Kant en klare funnels en ads
 • Facebook en Whatsapp groep
 • Meetups
 • Sales script
 • Boyds eigen live sales calls
 • Kant-en-klaar contract
 • Kant-en-klare website
 • Kvk en ondernemersloket lijst
 • Persoonlijke accountability coach
 • 14 dagen 1e klant methode
 • Financiën en boekhouding training
 • SMMB audit software

Sterkere punten

 De hoeveelheid informatie: Je krijgt super veel informatie, en met name de extra’s bieden een hoop aanvullingen. Van alle Social media marketing cursussen bied de SMMB Masterclass de meeste resources.

 Focus op resultaat: De videocursus brengt je snel bij de module voor het vinden van je eerste klant, en Boyd vindt dit ook belangrijk.

 Ondersteuning: De accountability coach bonus geeft je een extra stok achter de deur om dit tot een succes te maken.

Zwakkere punten

❌ Boyd en zijn marketing strategie: De marketing strategie van Boyd is discutabel en wekt veel negatieve reacties en publiciteit op. Dit zie je niet als je verder kijkt naar de cursus, maar van de buitenkant kunnen de advertenties irriteren en een slecht beeld scheppen over deze videocursus.

❌ Beloften: De marketing campagne komt dus ook gepaard met beloften. Het is zeker mogelijk, maar het is niet zo makkelijk als het lijkt. Je zult er hard voor moeten werken.

❌ Vreemde garantie: Je hebt 14 dagen garantie, maar je mag niet meer dan 5 video’s hebben aangeklikt. Voordat je een onderdeel kan vellen moet je toch wel iets meer hebben bekeken, dus een hele sterke garantie is het niet.

Prijs en Garantie

€997 eenmalig  of 3 termijnen van €397 (€1191).

14 dagen garantie. MAAR LET OP: De algemene voorwaarden geven aan dat je niet meer dan 5 video’s mag aanklikken in het programma.

Meer informatie

Gratis SMMB Masterclass proefles: https://youtu.be/OVi0yLGjU10 (Het Facebook Algoritme)

Gratis training/webinar: https://boyd-hoek.nl/gratis-masterclass41591540

Beginnen met de SMMB Masterclass: https://boyd-hoek.nl/openingsdeal202035349368

Agency Accelerator

Agency Accelerator

Maker

Het gezicht achter de Agency Accelerator is Stefan Andjelovic. Hij is in 2018 begonnen met het helpen van bedrijven met social media advertenties. Stefan is eigenaar van ‘For Your Succes Media’, wat is gevestigd in Hengelo.

Stefan Andjelovic agency accelerator

Inhoud

De Agency Accelerator bevat een videocursus van 9 modules en in totaal 47 videolessen.

Week 1 – Introductie & De Basis voor Succes
Introductie, het businessmodel, kiezen van een niche, kiezen van een service, tools naar €5K per maand en de grondlegging voor succes.

Week 2 – Mindset
Introductie tot Mindset, De Duivel in de Ogen Kijken, Leren om te Zien, Je Identiteit Excelleren, Focus & Discipline, Je Gezondheid Bevorderen en Strijdplan & Tot Actie Komen.

Week 3 – Systemen en processen
Contracten & Overeenkomsten, Financiën & Boekhouding 101, De Ideale Klant Vinden, Prijzen van Jouw Services, Klanten Inwerken, Communicatie met Klanten en Jezelf Positioneren voor Succes.

Week 4 – Klanten vinden
Introductie tot Klanten Vinden, Leads vinden en Organiseren, Leads Benaderen & Meetings Inplannen, Meetings Inplannen op Autopiloot en Routine Brengt Succes.

Week 5 – Klanten signen
Introductie tot Klanten Signen, Het Sales Proces, Het Ultieme Sales Scripts, Objections 101 en Sales korting.

Week 6 – Leveren van diensten
Introductie Tot leveren van Diensten, Social Media Management, Groei & Concent Creatie, De Grondlegging voor Facebook, De Basis voor Succes met Facebook, Lancering van de Campagnes, Gouden Routine voor Succes en Facebook Ads voor Lokale bedrijven.

Week 7 – Dominante operaties
Hoe je Niche Dominantie bereikt, De Gouden Combinatie, Operationele Transportband & Klantlimiet, Jouw Team Bouwen en Tips Ultimatum.

Week 8 – Back-up bonus
Intro tot Back-Up Bonus, Wat te Doen bij Geen Niche of Geen Service, Wat te Doen bij Geen Meeting of Geen Klanten, Wat te Doen bij Geen Resultaten met Diensten Leveren en Laatste Optie.

Extra’s:

 • Wekelijkse Q&A call
 • Facebook groep
 • Templates voor funnels
 • Scripts

Sterkere punten

 De videocursus: De videolessen en basis zelf is zeer uitgebreid. Je krijgt in totaal 47 videolessen met heel veel waarde. Elke module is een verdieping op een bepaald aspect van het runnen van een Social media marketing agency.

 De opbouw: Omdat er zoveel lessen zijn is een goede opbouw noodzakelijk, en dat heeft Stefan erg goed gedaan.

 De 8e module is iets wat nergens anders zo specifiek wordt behandeld. Je krijgt namelijk lessen wanneer het niet loopt zoals je wilt. Een goede en waardevolle toevoeging.

Zwakkere punten

❌ Doordat de videocursus zo uitgebreid is duurt het vrij lang voordat je alles hebt bekeken en onder de knie hebt. De video’s zijn ook nog eens lang en bevatten veel diepgang. Dit is natuurlijk ook een voordeel, maar je moet er echt wel de tijd voor nemen.

Prijs en Garantie

€981 eenmalig, of 3 termijnen van €350 (€1050)

Op de website staat dat je een garantie hebt, alleen staat er verder geen informatie over hoelang deze geldig is en onder welke voorwaarden. Op het internet heb ik gevonden dat ook deze periode 14 dagen duurt, alleen weet ik dit niet zeker.

Meer informatie

Gratis proefles: https://onlinecommitment.nl/social-marketing-agency-training

Beginnen met de Agency Accelerator: https://onlinecommitment.nl/agency-accelerator

OMB Masterclass

omb masterclass

Maker

Kjell Fruytier is de oprichter van de OMB Masterclass, wat staat voor Online Marketing Bureau Masterclass. Kjell is de enige Belg in dit lijstje, en is de eigenaar van het gelijknamige Belgische bedrijf ‘Fruytier Kjell’.

Kjell-fruytier-omb-masterclass

Inhoud

De videocursus van de OMB Masterclass bestaat uit 6 modules en in totaal 37 video’s.

Module 1: Je brein programmeren voor succes
Welkom, De weg naar succes, De €100.000 mindset, Waarom een OMB starten?, De sleutel tot financiële vrijheid, De eenvoudigste manier om fantastische resultaten te behalen en Ondernemingsnummer aanvragen.

Module 2: De uitgangspunten voor succes
Jouw ideale persona, Opstart van jouw eigen pagina, Wat is Facebook bedrijfsmanager en hoe ga je ermee aan de slag?, Facebook pixel van A tot Z, Wat is een sales funnel?, Wat is een Zapier? en Wat is mailchimp?.

Module 3: De 5 stappen naar je eerste klant
De gouden zin, Facebook groepen en mensen zoeken, Contacteren van de prospect, Aantrekkelijke FB post opstellen, De voorwaarde van de proefperiode en Moet ik al een contract invullen?.

Module 4: Aantrekken, vangen en converteren
Wat heb je nodig van jouw klanten (stappenplan), Snel resultaat behalen voor proefklanten, Waarom een funnel en geen website?, De lead magnet, Lead capture en bedankt pagina opmaken, Automatiseren van e-mails, Woorden die verkopen, Succesvol adverteren op Facebook en Aangepaste doelgroepen (retargeting).

Module 5: Sales, sales en nog eens sales
3 Bewezen platformen om klanten te vinden, Koud bellen, koud kunstje, Afspraken closen, Jouw prospecten opvolgen, Train jouw klanten voor succes en Je contract invullen.

Module 6: Maak jouw bedrijf passief met geautomatiseerde processen
Automatiseer jouw succes en De ‘case study funnel’ voor geautomatiseerd succes.

Extra’s

 • Facebook groep
 • Kant en klare funnels en ads
 • Sales script
 • Dienstverlening contract
 • Systemen en processen
 • Kant en klare website
 • Funnelsysteem
 • Van afspraak naar klant template

Sterkere punten

 De videocursus komt goed tot de kern en blijft overzichtelijk. Het zijn veel video’s maar het is gemakkelijk om te kijken en volgen.

 Veel extra’s die je verder helpen met het proces om je eigen marketing bureau te starten.

Zwakkere punten

❌ Het is een Belgische cursus. Dit hoeft geen nadeel te zijn, de informatie werkt ook voor de markt in Nederland. Maar toch is bepaald taalgebruik anders en is alles meer ingericht voor een Belgische ondernemer.

❌ Marketingstrategie: Kjell is in sommige opzichten niet heel origineel, bijvoorbeeld zijn reclames en website. Dit doet niets af aan de OMB Masterclass zelf, maar moet toch gezegd worden.

Prijs en Garantie

Eenmalig €997, 3 termijnen van €397 (€1191) of 5 termijnen van €250 (€1250).

Net zoals de anderen cursussen krijg je ook hier 2 weken garantie op je aankoop.

Meer informatie

Gratis training/webinar van Kjell: https://www.jouwsuccesismijnsucces.be/omb-1

Beginnen met de OMB Masterclass: https://www.jouwsuccesismijnsucces.be/go

Mijn conclusie

Dit waren 4 verschillende Nederlandstalige Social media marketing cursussen die op dit moment het populairst zijn.

Maar wat is nu voor jou de beste keuze om te maken? Welke cursus gaat je het beste helpen en het snelt winstgevend maken?

Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. Elke cursus heeft zijn sterkere en zwakkere punten. Wat ik wel kan concluderen dat elke cursus enkele belangrijk kenmerken heeft waarmee het zich onderscheid van de anderen.

Dat zijn:

Agency Masterclass: Cursus van een professioneel bedrijf waarbij de diepgang en mindset op de stof centraal staat, en het sales aspect meer aandacht krijgt dan bij andere cursussen.

agency masterclass

SMMB Masterclass: Een no-nonsense cursus met directe actie plannen om je SMMB in de praktijk te brengen, plus een stok achter de deur met unieke extra’s zoals een accountability coach.

smmb masterclass

Agency Accelerator: Een hele diepgaande en brede videocursus met ontzettend veel informatie, en van alle cursussen de meeste videolessen en beeldmateriaal.

Agency Accelerator

OMB Masterclass: Een complete cursus op gebied van de stof en mindset, met sterke extra’s. Het meeste geschikt voor Belgische ondernemers.

omb masterclass

Ik hoop dat je een beter beeld hebt gekregen van deze 4 SMMA cursussen, en dat je wellicht al een lichte voorkeur hebt voor 1 van de 4. Op deze pagina’s staan alle relevante linkjes naar gratis trainingen, lessen en het volledige programma.

Ik wil je in ieder geval bedanken voor het lezen en heel veel succes wensen met je eigen Social media marketing bureau!

Plaats een reactie