Home » 5 Zoekwoord planners voor Zoekwoorden analyse (GETEST)

5 Zoekwoord planners voor Zoekwoorden analyse (GETEST)

Een goede analyse van zoekwoorden kan het verschil maken tussen een succesvolle en een verlaten website. Het is iets waar je zeker tijd voor moet vrijmaken.

Om dit proces beter te laten verlopen is het gebruik van zoekwoord planners erg aan te raden. Er zijn genoeg gratis keyword tools beschikbaar, maar het nadeel is dat als je écht grondig onderzoek wilt doen, je al vrij snel tegen limieten aan loopt.

Het investeren in een goede zoekwoord planner is naar mijn mening een investering in je bedrijf en toekomst.

Daarom heb ik 5 zoekwoord planners getest, en kom je er in dit artikel achter welke mijn favoriet is en wat wellicht voor jou de beste optie is!

Wat is zoekwoord onderzoek?

Zoekwoord onderzoek is het onderzoeken van het zoekgedrag van bezoekers binnen Google. Alle zoekopdrachten binnen Google worden bijgehouden, waardoor er schattingen kunnen worden gemaakt over hoeveel mensen naar iets op zoek zijn.

Als bedrijf en ondernemer is deze informatie natuurlijk belangrijk. Met de kennis van het zoekgedrag van je potentiële klanten kun je advertenties of content gaan schrijven die hierbij aansluiten. Dat leidt uiteindelijk tot meer bezoekers op je website, en meer conversies op een product of dienst.

Zonder zoekwoorden analyse weet je eigenlijk niet waar je potentiële klanten naar opzoek zijn, en waar je over moet schrijven.

Waarom is een zoekwoord tool belangrijk?

Een zoekwoord/keyword tool geeft je uitgebreide informatie over het zoekgedrag van bezoekers op Google. Google geeft zelf ook (gratis) suggesties, namelijk als je iets typt in de zoekbalk.

google suggest zoekresultaten

Zoekwoordplanners gaan nog een stapje verder. Hierin krijg je overzicht van hoeveel mensen ergens op zoeken, wat de gerelateerde zoekopdrachten zijn, en wat de moeilijkheidsgraad is om bovenin de zoekresultaten te komen met eigen gemaakte content.

Gratis is leuk, maar niet als je serieus aan de slag wilt gaan

Er zijn heel veel zoekwoordplanners op de markt, en een aantal daarvan zijn ook gratis. Sommige zijn helemaal gratis, en anderen geven je een maximaal aantal zoekopdrachten per dag.

En dat is het probleem: Als je goed en grondig onderzoek wilt doen naar interessante zoekwoorden, is een gratis tool niet goed genoeg. Net als je denkt een goed zoekwoord te hebben gevonden krijg je een melding dat het er voor vandaag alweer opzit.

Ik heb daarom zelf geïnvesteerd in een betaalde zoekwoorden planner. Voordat ik deze beslissing maakte ben ik de onderstaande 5 keyword tools tegengekomen.  

1. Semrush

semrush

Functies

Semrush is de meeste uitgebreide tool van dit lijstje. Je kunt er namelijk bijna alles mee doen als het gaat om SEO.

Met de keyword magic tool vul je een zoekwoord in, waarna je vervolgens duizenden gerelateerde keywords te zien krijgt. Je kunt de lijst goed filteren met opties als het aantal woorden, volume, moeilijkheidsgraad, CPC en aanwezigheid van concurrentie. Met deze lijst aan zoekwoorden ben je al een tijdje zoet, maar Semrush heeft nog veel meer functies.

Met de ‘Overview’ functie krijg je een uitgebreid overzicht van je ingevoerde zoekwoord, en met de ‘Keyword manager’ kun je een lijst bijhouden van opgeslagen zoekwoorden die je in de toekomst wellicht kunt gebruiken.

keyword overview semrush

Prijs

Je kunt uit 3 abonnementen kiezen, en maandelijks of jaarlijks betalen. Het goedkoopste abonnement bevat alle belangrijke functies en kost 99 dollar per maand. Als je jaarlijks afrekent betaal je 83,28 dollar per maand. Vrij prijzig dus, maar je krijgt er wel veel voor terug en als je het geld hebt is dit het zeker waard.

2. Answer the Public

Functies

Answer the Public is net wat anders dan alle andere zoekwoord planners in dit lijstje. Het focust zicht namelijk vooral op: Wat vraagt de massa?  Met welke vragen zitten de mensen in jouw niche?

Deze tool focust zich volledig op de resultaten uit Google Suggest. Dit zijn de suggesties die Google geeft als iemand iets intypt in de zoekbalk. Answer the Public geeft deze data in 3 categorieën weer:

  • Vragen
  • Voorzetsels
  • Vergelijkingen

Alle resultaten die deze tool je geeft bevatten het vooraf ingevoerde zoekwoord. In de afbeelding is dat dus ‘SEO‘. Answer the Public geeft je alle gerelateerde vragen die mensen hebben en intypen binnen de zoekmachine.

zoekwoorden planner answer the public

Prijs

Je kunt ervoor kiezen om maandelijks of jaarlijks te betalen. De goedkoopste optie is om voor de jaarlijkse betaling te gaan van 79 dollar per maand. Het maandelijkste abonnement kost je 99 dollar per maand.

3. KWfinder (Mangools)

kwfinder mangools

Functies

KWfinder heeft net als SemRush veel functies. De voornaamste en belangrijkste is de Keyword research tool. Per ingevoerd zoekwoord krijg je de moeilijksheidsgraad, het zoekvolume en de huidige SERP van dit zoekwoord te zien. Verder zie je allerlei gerelateerde zoekwoorden die je kunt gebruiken voor je contentgeneratie of advertenties.

Verder heb je nog de mogelijkheid om je keywords te tracken, backlinks te zien, de SERP resultaten met aanvullende informatie over concurrenten op te halen en de mogelijkheid om andere sites te scannen.

zoekwoord planner kwfinder

Prijs

Mangools is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Semrush. Voor het basis abonnement betaal je 49 euro per maand (29,90 p.m. als je jaarlijks betaald), premium 69 euro per maand (39,90 jaarlijks) en voor Mangools agency 129 euro per maand (79,90 jaarlijks).

4. SEranking

seranking

Functies

SEranking geeft verassend veel functies voor z’n prijs. Je krijg per zoekwoord een overzicht van de gebruikelijke gegevens zoals keyword difficulty, volume en gerelateerde zoekwoorden.

Daarnaast kun je ook je eigen keywords tracken en bijhouden welke positie ze hebben binnen de zoekresultaten, en de backlinks checken van andere domeinen.

SEranking biedt ook nog extra tools aan die met name voor adverteerders nuttig zijn.

keyword planner seranking

Prijs

SEranking geeft een hoop opties als het gaat om een abonnement op de service. De allergoedkoopste optie is het Optimum pakket voor €13,80 per maand als je jaarlijks afrekent. Het Plus pakket geeft je nog meer opties en kost €31,20 per maand, en het Enterprise pakket €66 per maand.

5. SEcockpit

secockpit

Functies

SEcockpit is een bedrijf van SwissMadeMarketing. Het ziet er net wat anders uit dan de andere keywordtools, maar biedt in grote lijnen dezelfde functionaliteiten als SEranking en KWfinder.

De omgeving van de software is wat minder gebruiksvriendelijk dan andere tools, maar het heeft wel weer wat andere functionaliteiten. Een goede toevoeging is de niche score. Deze wordt berekend aan de hand van het volume en de moeilijkheidsgraad van het zoekwoord.

zoekwoordenplanner secockpit

Prijs

Je hebt 3 pakketten: Personal ($39 per maand, 25 p.m. jaarlijks), Pro ($59 per maand, 42 p.m. jaarlijks) en Agency ($99 per maand, 75 p.m. jaarlijks)

Conclusie: Welke keyword tool is geschikt voor jou?

Dit waren 5 betaalde zoekwoord planners voor goed zoekwoord onderzoek. In deze conclusie zal ik mijn top 5 maken, en uitleggen waarom ik hiervoor kies:

Plek 5: Answer the public

Voor de prijs vind ik Answer the Public niet echt het geld waard. Andere tools geven voor hetzelfde geld veel meer informatie. Het is wel een goede tool als je de manier van zoekwoorden onderzoek met Google suggest fijn vindt en deze goed voor je werkt.

Plek 4: SEcockpit

Qua gebruiksvriendelijkheid en layout vind ik dit de minste van allemaal. De omgeving ziet er niet heel mooi uit en de informatie is geordend als een ouderwets excel bestand. Daarentegen is de prijs gewoon prima en krijg je wel veel opties voor het bedrag dat je per maand neerlegt.

Plek 3: SEranking

Het beste aspect van SEranking is de prijs. Het is de goedkoopste uit dit lijstje met als laagste prijs slechts 14 euro per maand. Hiervoor krijg je een hoop functies met een duidelijke keyword tool als gevolg.

Plek 2: KWfinder

Een hele gebruiksvriendelijke keyword tool met allerlei extra opties. De standaard zoekwoordplanner werkt gewoon goed en geeft je genoeg ideeen om over te gaan schrijven. En daarnaast is het ook betaalbaar. Voor 30 euro per maand heb je toegang tot alle functies en kun je ook ruim 200 zoekwoorden tracken met de SERP tracking optie.

De winnaar: Semrush

Dit is mijn persoonlijke nummer 1 uit dit lijstje. Semrush biedt je super veel opties wat ervoor zorgt dat je een alles-in-1 SEO abonnement afsluit. Er zijn zelfs zoveel opties dat je er echt een studie van kunt maken om deze software op de beste manier te benutten. Het enige nadeel is de prijs: je betaalt een flink bedrag per maand ($83 dollar per maand als je jaarlijks afrekent).

Mijn persoonlijke favoriet

Semrush is dus de beste uit dit lijstje, maar omdat de prijs zo hoog ligt heb ik persoonlijk gekozen voor KWfinder (Mangools). Het heeft minder opties dan Semrush, maar ik vind de keyword tool het allerbelangrijkste en die is gewoon dik in orde. Daarnaast betaal ik een stuk minder voor KWfinder, en is de software en interface super fijn om te gebruiken bij het doen van zoekwoordonderzoek.

Alle relevante linkjes naar de websites van de zoekwoordplanners staan per tool uitgeschreven, waarbij je bij de meeste gratis kunt beginnen.

Wat is jouw favoriete keyword tool? Laat het weten in de reacties!

Plaats een reactie